Νεκρωσε το Λιμανι πρωτη φορα μετα την εισοδο της Cosco!

Σε νέα 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO» μετά από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης την Τετάρτη το βράδυ.

Μαζικά οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία τους από τα χαράματα και όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, το ΕΝΕΔΕΠ, δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για ένταξη στα ΒΑΕ, για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. (Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του Σωματείου)

20180530 210737 resized

20180530 210746 resized20180530 210754 resized20180530 211221 resized20180530 211222 resized20180530 211227 resized

 

Με την αποφασιστικότητά τους απαντούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό «COSCO» - εργολάβων οι οποίοι, μετά την ανακοίνωση που είχαν στείλει την παραμονή της απεργίας και μετά το όργιο τρομοκρατίας τη μέρα της απεργίας, τα ξημερώματα επανήλθαν χαρακτηρίζοντας την απεργία παράνομη. Μάλιστα το πρωί της Πέμπτης κατέθεσαν αγωγή ακύρωσης της απεργίας, ενώ επιχειρούν να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Στο πλευρό των απεργών και σήμερα βρίσκονται εργαζόμενοι από άλλους κλάδους καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό των απεργών και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το οποίο καλεί τα Σωματεία, συνολικά τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Την ίδια ώρα στο Ικόνιο έξω από τις πύλες της «COSCO» εκφράζεται πλατύ κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους άλλων κλάδων, φοιτητές και μαθητές.

Σε δήλωσή του στο πόρταλ 902.gr μέλος της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ σημείωσε: «Δίνουμε μια μάχη για να καταφέρουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις, να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες μεσαιωνικού χαρακτήρα. Κόντρα βάρδιες, 12ωρα, πιέσεις της εργοδοσίας για συνεχή αύξηση της παραγωγής χωρίς τη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και προστασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων Το καλοκαίρι είχαμε και θάνατο.

Όμως ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσει και συσπειρωμένος στο Σωματείο έχει ξεκινήσει αυτή τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι όταν είναι ενωμένος, μπορεί να σπάει την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και των Γενικών μας Συνελεύσεων».

Ένας ακόμα εργαζόμενος σημείωσε: «Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλες αντοχές για να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Οι πόστες (ομάδες δουλειάς) όση δουλειά και να έχει, είναι μέχρι 4 άτομα. 25 χρονών παιδιά και έχουν σακατευτεί. Συνάδελφοι έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και έχουν κάνει ορισμένοι σπονδυλοδεσία και δεν είναι ούτε 30 χρονών. Απέλυσαν τις προάλλες ένα συνάδελφό μου, γιατί είχε κομμένες 4 κήλες και ο γιατρός τού απαγόρευσε να σηκώνει από δω και πέρα ακόμα και ένα κιλό. Τον έδιωξαν γιατί ζήτησε να αλλάξει πόστο. "Δεν μπορούμε να σε απασχολήσουμε άλλο, απολύεσαι" του είπαν, έτσι στην ψύχρα».

Ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε ότι «ακόμα και οι συνάδελφοι που φοβούνται να απεργήσουν και φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή είναι απέναντί μας, βοηθάνε με τον τρόπο τους τον αγώνα μας. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας λένε για τις προθέσεις της εργοδοσίας. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος;».

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπογράψουμε ΣΣΕ, να δουλεύουμε και να πληρωνόμαστε» σημείωσε άλλος εργαζόμενος. «Οι συμβάσεις μας είναι ατομικές. Άλλα παίρνει ο ένας, άλλα παίρνει ο άλλος. Δεν έχουμε αργίες, δεν έχουμε Κυριακές, τις δουλεύουμε και δεν πληρωνόμαστε. Είμαστε μόνιμα στο τηλέφωνο και το μήνα μάς εξασφαλίζουν μόνο 16 μεροκάματα. Από κει και πέρα αν τύχει δουλειά, αν είσαι υπάκουος, θα σε πάρουν να κάνεις κανένα ακόμα μεροκάματο μπας και καταφέρεις να συμπληρώσεις 800 και 900 ευρώ μισθό».

Οι εργαζόμενοι απαντούν αποφασιστικά και αγωνιστικά στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την εργοδοσία, η οποία έστειλε επιλεκτικά σε κάποιους εργαζόμενους το εξής μήνυμα: «Η DPORT και οι συνεργαζόμενες εταιρείες σας ενημερώνουν ότι η απεργία που εξήγγειλε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ είναι παράνομη και από τις 6 το πρωί ξεκινάμε κανονικά τις εργασίες μας. Όσοι εργαζόμενοι πρόκειται να εργαστείτε στην πρωινή βάρδια, καλείσθε να προσέλθετε κανονικά στην εργασία σας», αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων και συνεχίζοντας την προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού.