AΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ: Επιβεβαίωσαν την αγωνιστική ενότητα και την αποφασιστικότητά τους

Με καθολική συμμετοχή στα ναυπηγεία του Περάματος και της Σαλαμίνας δόθηκε, χτες, η μάχη της 24ωρης απεργίας από τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή.

 

Από νωρίς το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών περιφρούρησαν την απεργιακή τους κινητοποίηση, η οποία έγινε με αιχμή το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα επαναφέρει σε ισχύ τις τελευταίες υποχρεωτικές ΣΣΕ, των ετών 2009 - 2010. Με την απεργία οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους για ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μεροκάματα που να τους επιτρέπουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Στο πλαίσιο της απεργίας, το πρωί έγινε συγκέντρωση έξω από τα ναυπηγεία Χαλκίτη, ενώ το απόγευμα σε Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι συζήτησαν για τα επόμενα βήματά τους. Η συνέλευση εκτίμησε την απεργία και κατέληξε πως η κινητοποίηση ήταν ένα πετυχημένο βήμα στον αγώνα που δίνουν. Οι εργαζόμενοι παίρνοντας το λόγο έδωσαν «δείγμα γραφής» για την ενότητα που έχουν κατακτήσει, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους, να προτείνουν και να δοκιμάσουν και νέες μορφές δίπλα στα όσα ήδη υλοποιούν.

«Με μια φωνή και τα χέρια ενωμένα σε μια γροθιά» κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση. Υπενθύμισε ότι εδώ και πέντε μήνες περίπου 4.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν καθημερινά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν διάφορες μορφές: Οργανώνουν στάσεις εργασίας, περιφρουρούν και επιβάλλουν την εφαρμογή του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις τους που η εργοδοσία προσπαθεί να βάλει «στο χέρι». Προχωρούν σε απεργίες και συγκεντρώσεις. Συζητούν σε Γενικές Συνελεύσεις στο Συνδικάτο, στα παραρτήματά του και στους χώρους δουλειάς. Αποτέλεσμα του καθημερινού αυτού αγώνα είναι σήμερα να έχουν υπογραφεί Συμβάσεις σε 60 επιχειρήσεις με βάση τα αιτήματα των σωματείων.

Ο Σ. Πουλικόγιαννης ξεκαθάρισε πως αυτός ο αγώνας δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη αν το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του Συνδικάτου δεν είχαν αναμετρηθεί και απαντήσει στη λυσσαλέα επίθεση που δέχθηκαν, στην προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για την ανεργία, την αναδουλειά και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Σήμερα, η αναμέτρηση αυτή συνεχίζεται με την απομόνωση των μετρημένων στα δάχτυλα εργαζομένων που η εργοδοσία χρησιμοποιεί ως «πέμπτη φάλαγγα» απέναντι στον αγώνα για τη Σύμβαση, το 7ωρο, το μεροκάματο.

Από την απεργιακή συγκέντρωση ο Σ. Πουλικόγιαννης έστειλε ακόμα μήνυμα αλληλεγγύης «σε κάθε εργαζόμενο και συνδικάτο που σηκώνει ανάστημα και πάει κόντρα στο ρεύμα», στις κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε κλάδους και χώρους δουλειάς: Στις προβλήτες της COSCO ενάντια στην ανυπαρξία Σύμβασης και ενάντια στην εξαίρεση από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, στους δήμους για το δικαίωμα των συμβασιούχων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στη ΛΑΡΚΟ για να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο δίκαιο αγώνα τους, ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Επίσης, εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ), των Λαϊκών Επιτροπών Περάματος, Κερατσινίου και Πειραιά, συνδικαλιστές από τα σωματεία Οικοδόμων, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου, Ελαιουργοσαπωνοποιών και εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, Εργαζομένων Δήμου Περάματος, από την Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων, καθώς και εκπρόσωποι από το Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων ΕΜΠ.