Η εφημερίδα μας

LS Efimerida Iounis 2018 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

ΜΝΗMH ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΓΓΟΥ

Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη κηδεύτηκε ο Τάσος Μάγγος, για πολλές περιόδους εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Έφυγε πλήρης ημερών και αγώνων στο λαϊκό κίνημα.

Γεννήθηκε στο Λουτζάκι Μαινεμένης στη Μ.Ασία.

Για τους αγώνες του στο λαϊκό κίνημα με το ΚΚΕ, την αριστερά εξορίστηκε στην Μακρόνησο και τον Άη Στράτη. Αργότερα από την χούντα εξορίστηκε η σύζυγος του Νότα στην Γυάρο.

Το 1962 ‘’απολύεται’’ από τον Άη Στράτη. Στις πρώτες δημοτικές εκλογές εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος και ακολουθούν νέες διώξεις . με αφορμή τις’’ γιορτές μίσους’’ παύονταν οι δήμαρχοι της αριστεράς και του ΚΚΕ, που δεν πειθαρχούσαν στις εντολές του αστικού μετεμφυλιακού κράτους. Ο Τάσος Μάγγος είχε αναπληρώσει εκείνες τις επίμαχες μέρες σχεδιασμένα τον δήμαρχο.

Περισσότερα...

Ευχές για το 2018

Με υγεία και αισιοδοξία να υποδεχθούμε το 2018, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες.

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με αγώνες για την ειρήνη και για τα δικαιώματα στη δουλειά και την ζωή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

 

«Χωνάκια μπλε», 1995

H έκθεση με θέμα «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου», φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 11, κοντά στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός»), έως τις 11 Μαρτίου 2018. Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 16.00 και διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 4 χρόνια από τον θάνατό του  εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου και στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος. 

Περισσότερα...

Γιάννης Βαγενάς, ζωντανή η μνήμη του

Ο Γιάννης Βαγενάς «έφυγε» στις 7 Δεκέμβρη του 2011. Τα βήματα του Γιάννη Βαγενά, πάτησαν στους δρόμους του αγώνα για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτωχούς και δυστυχισμένους, με το λαό να ορίζει το παρόν και το μέλλον του, για μια κοινωνία σοσιαλιστική-κομμουνιστική.

Γεννήθηκε το 1937 στην Κυψέλη (Χώσεψη) της Άρτας από φτωχή εργατο-αγροτική οικογένεια και κατάφερε να σπουδάσει  δάσκαλος μέσα σε μεγάλες στερήσεις. Ο Γιάννης Βαγενάς έμεινε στην Ιστορία ως ο ανυποχώρητος δάσκαλος που αγωνίστηκε για την αποχουντοποίηση της εκπαίδευσης. Κορυφαία στιγμή του αγώνα αυτού υπήρξε η πολυήμερη απεργία πείνας του τον Ιούνη του 1975, που συντάραξε το πανελλήνιο και αγκαλιάστηκε από το λαό της Κοκκινιάς και το λαϊκό κίνημα.

Περισσότερα...

17 Αυγούστου 1944. 73 χρόνια πριν, γράφτηκε με το αίμα 315 πατριωτών η ιστορία της «Μάντρας»

 

Στο μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα βλέπουμε εικαστικά έργα του χαράκτη Τάσσου, της Βάσως Κατράκη και του Μιχάλη Νικολινακου καθώς και φωτογραφίες. Η μουσική είναι από την  7η συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

 

Θυμίζουμε ότι οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στο μεγάλο μπλόκο στις 17/8/1944. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 17/8, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Νικολάου με τα στεφανώματα. Την Τετάρτη 23/8, στις 6 μ.μ., στο κοινοτάφιο του Γ' Νεκροταφείου θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων, χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 16/9, στο χώρο της ιστορικής μάντρας του Μπλόκου.

17 Αυγούστου 1944. 73 χρόνια πριν,  γράφτηκε με το αίμα 315 πατριωτών η ιστορία της «Μάντρας». Ήταν χαράματα Παρασκευής. Πριν ακόμα διαλυθεί το σκοτάδι η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη απ’ όλες τις μεριές. Γερμανοί και γερμανοτσολιάδες ρίχνονται με λύσσα να εκδικηθούν την προλεταριακή συνοικία που στάθηκε πρωτοπόρα στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης και τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Περισσότερα...

Ευχές

 

Περισσότερα...

Ευχές

..Picasso Child with a Dove

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας-Ρέντη για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

oxi-se-ola-ta-narkotika

Η μαζικότητα και η ενημέρωση με  σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα

για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης

χαρακτήρισε την εκδήλωση – ημερίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας Ρέντη μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) τη Δευτέρα 22 Ιούνη που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 11ου Γυμνασίου Νίκαιας με θέμα «αγώνα της ζωής μου δεν χρειάζομαι κανένα ναρκωτικό».

LS-Narkotika2Η εκδήλωση – ημερίδα ήταν μια πρωτοβουλία μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών (26/6) όπως τόνισε ο Στέλιος Μπενετάτος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και πρώην Δήμαρχος Νίκαιας, δείχνοντας την πρόθεση της παράταξης να ανοίξει το ζήτημα πιο ολοκληρωμένα στην πόλη με ενημερωτικές συζητήσεις και με κινηματική διαδικασία συνδέοντας το με την ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής για τη νέα γενιά, έναν αγωνιστικό τρόπο ζωής μακριά από κάθε είδους εξάρτηση. Αυτό σημαίνει στήριξη της πολιτιστικής και αθλητικής διεξόδου της νεολαίας της πόλης, αλλά παράλληλα μια αγωνιστική στάση ζωής για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, την εργασία, στο σύνολο της ζωής της. Για αυτό το λόγο και η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχώς ανοίγει αυτά  τα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όπως και συχνά ανοίγει για συζήτηση και το ζήτημα των ναρκωτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, θέτοντας και στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για διεκδίκηση Κέντρου Πρόληψης που δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πειραιά.

Περισσότερα...