Παιδική Χαρά "Ειρήνη". Η ανάπλαση δίπλα στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος»

0
1
2
4
a
a1
b
c
f
g
h
01/11 
start stop bwd fwd

Με μελέτη του 2008, που αναθεωρήθηκε το 2009, το 2010 ο Δήμος Νίκαιας προχώρησε σε δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της παιδικής χαράς «Ειρήνη» έχοντας διασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ. Η μεγαλύτερη παιδική χαρά της Νίκαιας συνδέεται οργανικά με τον Πολυχώρο και έχει μέγεθος περίπου 4.5 στρ, εκεί προβλέπεται παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, σημαντική αύξηση της υπάρχουσας βλάστησης, οικολογογικό γνωστικό παιχνίδι δράσης, και δραστηριότητες ήπιας άσκησης ενηλίκων. Αναδημοσιεύουμε σε εικόνες τα σχέδια του έργου αυτού και ακολουθεί η περιγραφή του.

 Μέχρι και σχέδον έναν μήνα από σήμερα, οπότε υποτίθεται πως ολοκλήρωθηκε η αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης του Δήμου,  κανένα δημοσιευμένο στοιχείο προ της 1/1/2011 δεν είναι διαθέσιμο. Πρόκειται πράγματι για μοναδική πρωτοτυπία, αν και δεν μπήκαμε στο site και του τελευταίου χωριού ή όλων των περιφερειών να δούμε τι γίνεται. Μπήκαμε πάντως σε πάρα πολλά και απαιτούμε για δεύτερη φορά την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της πύλης.

 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

Η οδός Π. Ράλλη στο ύψος της παιδικής χαράς «Ειρήνη» και μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Θηβών δεν έχει χρωματικές διαβαθμίσεις με εξαίρεση το έντονο μπλε χρώμα του δημοτικού κολυμβητηρίου «Πλάτωνας». Έτσι η περίφραξη της «Ειρήνης» χρωματίζεται επίσης μπλε ώστε να δημιουργηθεί μία συνεχής, διακριτή χρωματική φόρμα σε διαφορετικά επίπεδα (μπρος - πίσω, χαμηλά – ψηλά). Τα κάγκελα πάνω από τον τοίχο βάφονται γκρι και τα διάκενα συμπληρώνουν τα ψηλά δέντρα στο εσωτερικό του χώρου.

 

Η είσοδος της οδού Π. Ράλλη είναι επιβλητική, κατασκευασμένη από εμφανές σκυρόδεμα, με σιδερένιες πόρτες που οδηγούν σε τρεις διαδρόμους με ανοιγμένα κατώφλια αριστερά-δεξιά σε μορφή παιδιού. Είναι προφυλαγμένη με στέγαστρα και ένα σπιτάκι φύλακα δεξιά μας, όπως εισερχόμαστε στο χώρο. Το σπιτάκι θα καθαριστεί και βαφτεί ώστε πλέον να χρησιμοποιείται τόσο για τη φύλαξη του χώρου όσο και για την παροχή πληροφοριών στο κοινό. Εξωτερικά βάφεται σε ροζ ή μωβ ανοιχτό χρώμα και αναρτάται πινακίδα με το ωράριο λειτουργίας, τα μέτρα για τα κατοικίδια ζώα (τα οποία δεν θα αποτραπούν εφόσον έχουν εμβολιαστεί, συνοδεύονται από τον κάτοχο τους και δεν περνάνε στους χώρους με απαγορευτικό σήμα) και άλλες, σχετικές πληροφορίες. Τα υπόλοιπα στοιχεία από σκυρόδεμα ή τούβλο της εισόδου όπως και το πάνω κούτελο της βάφονται μπλε – το κάτω κούτελο ροζ ή μωβ ανοιχτό. Τα κάγκελα γκρι. Ο τοίχος του κολυμβητηρίου στο εσωτερικό του χώρου ανοιχτό μωβ. Τα χρώματα που αναφέρονται δεν είναι δεσμευτικά και η Τεχνική Υπηρεσία μπορεί να τα αλλάξει καθ’ οδόν. Πάντως επιδιώκεται να μην είναι ιδιαίτερα έντονα (με εξαίρεση το μπλε) γιατί τα γκράφιτι δεν θα αποτραπούν και το κοντράστ δεν πρέπει να είναι έντονο γιατί κάποιοι δημότες ενοχλούνται ή/και δημιουργείται η εντύπωση πως ο χώρος δεν είναι ασφαλής. Μία ακόμα είσοδος δημιουργείται αντιδιαμετρικά από το σπιτάκι με ανάλογο πλάτος 3μ και ανακατασκευή-διαπλάτυνση του στεγάστρου ώστε και αυτή η είσοδος να είναι προστατευμένη.  Από εδώ οδηγούμαστε σε ράμπα πλάτους 1.50μ (1.78μ μαζί με τα σοβατεπί) και κλίσης 5%, από γραμμωτό τσιμέντο, με σοβατεπί στα πλάγια, όπως φαίνεται στο σχέδιο Α2.2, και κάγκελα.

 

Η υπάρχουσα σκάλα καταργείται και δημιουργείται νέα με δύο μόνο διευθύνσεις. Τα μάρμαρα που αποξηλώνονται επαναχρησιμοποιούνται, τόσο για την επίστρωση της σκάλας όσο και για τη νέα είσοδο, αφού υποστούν επεξεργασία με αμμοβολή.

 

Η ταμπέλα της εισόδου επί της οδού Π. Ράλλη θα φέρει το όνομα του χώρου: «Ειρήνη». Ο σχεδιασμός, ο φωτισμός και η κατασκευή της ταμπέλας (μορφή, διαστάσεις, υλικό, χρώματα κ.λ.π.) δεν εντάσσεται στο παρόν έργο.  Με την ολοκλήρωση του έργου, στο κάτω μέρος της εισόδου και εποπτικά του χώρου θα τοποθετηθεί από το δήμο ξύλινη πινακίδα με την κάτοψη της παιδικής χαράς «Ειρήνη» και του πολυχώρου «Μάνου Λοΐζου» και υπόμνημα των διαφόρων δραστηριοτήτων.

 

Το πλέγμα των υφιστάμενων 73 δένδρων στο εσωτερικό της παιδικής χαράς έχει ακανόνιστη διάταξη με κάποιες συστάδες να οριοθετούν παλιότερες πορείες στο χώρο ή τις ομάδες παιχνιδιών. Επειδή τα υφιστάμενα δένδρα, κυρίως οι νεραντζιές και τα πεύκα, δεν μπορούσαν να αποτελέσουν δομικά στοιχεία του νέου σχεδιασμού (π.χ. τα φυσικά, διάφανα όρια των χώρων παιχνιδιού διαφορετικών ηλικιακών ομάδων επηρεάζονται σήμερα από τους χώρους ασφαλείας που προβλέπει για τους εξοπλισμούς το πρότυπο ΕΝ1176), αποφασίστηκε να σχεδιαστεί πρώτα ο διάδρομος για τρέξιμο, σε μορφή σερπαντίνας ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ταχύτητες, και η υπάρχουσα βλάστηση να ενισχυθεί με νέα δένδρα όπου ο αναδυόμενος λογικός σχεδιασμός απαιτούσε φυσικές σκιές ή μορφή στο σημερινό, σχεδόν επίπεδο ανάγλυφο. Ο διάδρομος, πλάτους, 2,90μ και μήκους 250-260μ., επιστρώνεται με σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο, διατηρούνται τα τέσσερα δένδρα τα οποία συναντάμε στη διαδρομή, τα οποία θα έχουν περιμετρικά προστατευτικό κηπευτικό κρασπεδόρειθρο, ο άξονας του σημαίνεται με ειδική βαφή και στο νότιο τμήμα σημαίνονται τρία κουλουάρ  για αγώνα ταχύτητας 50μ., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται τα πρωινά των εργάσιμων ημερών με προπονήσεις που θα προγραμματίζονται.

 

Εξαίρεση στην ακανόνιστη διάταξη των δένδρων, αποτελεί ο φοίνικας στο κέντρο που θα ορίζει το κέντρο και στη νέα διαμόρφωση (διάμετρος 14,5μ και επιφάνεια 170 τ.μ.) Πρόκειται για έναν κυκλικό χώρο ανάπαυλας, απομόνωσης και ησυχίας που πλέον θα περιστοιχίζεται από τρεις σειρές θάμνων (λαντάνες, φωτείνια και αιθαλείς θάμνους), θα διαθέτει δύο ανοίγματα και θα προσπελαύνετε από μονοπάτι πλάτους 2,00μ, κατασκευασμένο από διάτρητο κυβόλιθο.

 

Παρά την υψομετρική διαφορά, 1,5 έως 2μ., από το επίπεδο του πεζοδρομίου της οδού Π. Ράλλη και του χώρου της παιδικής χαράς, ο αχός των αυτοκινήτων είναι επίμονος και δεν μειώνεται σημαντικά πλησιάζοντας τη νότια-νοτιοδυτική είσοδο, το πρωί ή το βράδυ. Η βλάστηση στα δύο νέα μικρά πρανή ανατολικά και δυτικά της εισόδου επί της οδού Π. Ράλλη αναμένεται, λόγω της πυκνότητας της, να μειώσει την όχληση, να βελτιώσει το μικροκλίμα και να δώσει μορφή στο ανάγλυφο εσωτερικά. Τόσο τα νέα πρανή όσο και το νέο παρτέρι με τον βραχόκηπο εντάσσονται στο γνωστικό παιχνίδι περιπέτειας «Αναγνώρισε τη βλάστηση» με τη δυνατότητα ο παίκτης να χρησιμοποιήσει και να οικειοποιηθεί το χώρο σε ένα δεύτερο, λιγότερο προφανές επίπεδο. Στα δένδρα και στους θάμνους τοποθετούνται μικρά, σχεδόν κρυφά μεταλλικά ταμπελάκια, ένα για κάθε τύπο, όπου αναγράφεται η συνήθης και η επιστημονική ονομασία του φυτού και ένας αριθμός, όπως φαίνεται στο σχέδιο Φ2.2.. Τα παιδιά θα μπορούν να προμηθευτούν σειρές καρτελών από την είσοδο με το καλλιγραφικό σκίτσο του φυτού και το συγκεκριμένο νούμερο και θα πρέπει να το εντοπίσουν εντός της παιδικής χαράς και να συμπληρώσουν το όνομα του προκειμένου να κερδίσουν συγκεκριμένους πόντους.  Άλλες καρτέλες θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες για κάθε φυτό (προέλευση, βοτανική οικογένεια, τυπικά μεγέθη, παρεμφερή φυτά κ.λ.π.) και να επινοηθούν επιπλέον ομαδικά ή ατομικά παιχνίδια, με αρχηγό ή χωρίς, με χρονόμετρο ή χωρίς.

 

Δένδρα

 

 • Νερατζιά
 • Κέδρος
 • Κυπαρίσσι
 • Κερκίς
 • Πεύκη
 • Λεύκα
 • Ακακία
 • Φοίνικας
 • Αΐλανθος
 • Βραχιχίτωνας
 • Προυνός
 • Ελιά

 

Θάμνοι - ποώδη:

 

 • Αγγελική
 • Λιγούστρο
 • Πικροδάφνη
 • Λαουροκέρασο
 • Λαντάνα
 • Τσίκας
 • Κυδωνίαστρο
 • Φόρμνια

 

Ομάδες:

 

 • Αειθαλή δένδρα
 • Φυλλοβόλα δένδρα
 • Φοινικοειδή
 • Κωνοφόρα
 • Ομάδες θάμνων
 • Μικρή θάμνοι
 • Μεγάλοι θάμνοι

 

Αν και η παιδική χαρά δεν έχει θέα, λόγω της επίκλισης προς νότο ανοίγεται μία φυγή προς τον πολυχώρο «Μάνου Λοίζου» (πρώην μηχανική καλλιέργεια). Εκεί ξεχωρίζει η παρουσία του νερού σε ένα μακρύ σιγμοειδές συντριβάνι που εννοποιείται οπτικά - χρωματικά με την παιδική χαρά «Ειρήνη» με μία «σταγόνα» που σπάει. Πρόκειται για την επιφάνεια των 270 τ.μ. στο νότιο μέρος της παιδικής χαράς όπου συγκεντρώνονται τα παιχνίδια για ηλικίες 1 έως 8 ετών και φέρει ως κεντρικό στοιχείο ένα πολυπαιχνίδι σε μορφή καραβιού  με ξύλινο, ελαφρύ κατάρτι (μέγιστο ύψος 7,16μ από τη στάθμη του εδάφους) και τη λέξη «Πειραιάς» στο σημαιάκι του. To όργανο αυτό, μεταξύ άλλων, διαθέτει αναρριχητικά, σχοίνινα στοιχεία και τσουλήθρες από ανοξείδωτο χάλυβα τόσο από ύψος 0,87μ, για τα νήπια κάτω των 3 ετών, όσο και από ύψος 1,47μ, για τα παιδιά άνω των 3 ετών.  Το δάπεδο επιστρώνεται με EPDM ελαστικό καουτσούκ τύπου playtop20 ανοιχτού μπλέ χρώματος, προσφέροντας ασφάλεια στο παιχνίδι και έναυσμα στη φαντασία των παιδιών. Τις λειτουργίες συμπληρώνει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι νερού και τραμπάλα- ζωάκια.

 

Η γειτνίαση με τον πολυχώρο «Μάνου Λοΐζου» (πρώην μηχανική καλλιέργεια) κάτω από το διάδρομο ταχύτητας, υλοποιείται σήμερα με ένα ελαφρύ συρματόπλεγμα το οποίο διατρέχει επίχωμα (παρτέρι) με φύτευση (δένδρα και θάμνους) πλάτους 13μ που καλύπτει την υψομετρική διαφορά των δύο ενοτήτων. Μία ελαφριά πόρτα από συρματόπλεγμα που βλέπει στο  κεφάλοσκαλο σκάλας καθόδου, επενδεδυμένης με πλάκα καρύστου, ρυθμίζει το πέρασμα από το έναν χώρο στον άλλον. Το άνοιγμα αυτό διαπλατύνεται με μία ράμπα από γραμμωτό τσιμέντο, πλάτους 1,50μ. (1.78μ μαζί με τα σοβατεπί), που περνά μέσα από το υφιστάμενο πρανές. Δεδομένου ότι στον πολυχώρο στεγάζονται πολιτιστικά δρώμενα, αναψυκτήριο, υπαίθριο σινεμά και άλλες, φιλικές προς το υπαίθριο παιχνίδι, είναι πιθανή μελλοντική, περαιτέρω ανακατασκευή αυτής της εισόδου.

 

Οι υπόλοιπες ενότητες που δημιουργούνται στην παιδική χαρά είναι:

 

 • Δυτικά, χώρος παιχνιδιού με στρώση από αμμοχάλικο  (άμμος 0,2 έως 2 χιλ. και χαλίκι 2 έως 8 χιλ.) πάχους 50 εκ και άνω, χωρίς κλίση, σύμφωνα με τα ΕΝ1177 για την απορόφηση κρούσης από πτώση, με κούνιες πριν περάσουμε στους εξοπλισμούς αποκλειστικά για ηλικίες 6 ετών και άνω. Το κεντρικό όργανο απευθύνεται σε ηλίκιες 6 έως 14 ετών, μπορεί να απασχολήσει μέχρι 42 παίκτες και κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα - διαθέτει ποικίλα αναρριχητικά στοιχεία, ξύλινο τοίχο με ειδικά πιασίματα για τα χέρια και πόδια, τούνελ, τσουλήθρα με διπλή ράγα και turbo slide, με ύψος πλατφόρμας περίπου στα 1,95μ., που αποτελεί τη τελευταία λέξη της μόδας στους έτοιμους εξοπλισμούς.  Τα περιφερειακά όργανα είναι ένας εναέριος γύρος με μηχανισμό ελέγχου ταχύτητας από ανοξείδωτο χάλυβα και ξύλο, που απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 12 ετών.
 • Νοτιο-ανατολικά, μικρό γήπεδο με μία μπασκέτα και έναν τοίχο προπόνησης τέννις.  Το δάπεδο επενδύεται με συνθετικό τάπητα τύπου Supersoft Doppio (cushion) γκρί χρώματος με υπόβαση ασφαλτοτάπητα 5εκ.. Η χάραξη και η διαγράμμιση του γηπέδου γίνεται με ανεξίτηλα χρώματα, συμβατά με τον ακρυλικό τάπητα. Γύρω από το γήπεδο τοποθετείται προστατευτικό πλέγμα.
 • Βορειο-ανατολικά, χώρος μόνο με χλοοτάπητα, για τη γυμναστική γονέων, εφήβων και άλλων. Εδώ τοποθετείται ξύλινο σύνθετο όργανο εκγύμανσης που περιλαμβάνει διπλό πάγκο για κοιλιακούς, τοίχο, μονόζυγα, παράλληλους ζυγούς, δοκό ισσοροπίας, κρίκους και άλλα όργανα από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

Οι εξοπλισμοί θα είναι πιστοποιημένοι και θα μπορούν να συντηρηθούν σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα -  αυτό θα διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, και με την παροχή εκπαίδευσης για ένα στέλεχος του δήμου από κάθε προμηθευτή σχετικού εξοπλισμού.

 

Οι επτά φωτιστικοί ιστοί, ύψους 12 μ, διατηρούνται και οι προβολείς τους αυξάνονται από δέκα σε είκοσι οκτώ.  Δύο νέοι ιστοί, ύψους 8.40μ με διπλούς προβολείς 400 watt έκαστος,  εγκαθίστανται στη βόρεια πλευρά του γηπέδου.

 

Ο χλοοτάπητας θα έχει επιφάνεια 900 τ.μ., θα φυτευτούν συνολικά 35 νέα δέντρα, επιπλέον μπορντούρες θάμνων και ποωδών και αρωματικών φυτών.  Οι υπόλοιπες επιφάνειες θα έχουν κηπευτικό χώμα με τριφύλλι. Χτιστοί πάγκοι διπλής όψεως προβλέπονται ανάμεσα στους δύο χώρου παιχνιδιού ώστε να ελαχιστοποιείται η προσπάθεια επίβλεψης, χτιστή κερκίδα στο γηπεδάκι, ξύλινα παγκάκια με πλάτη στο χώρο του φοίνικα, μαντεμένια καλάθια απορριμμάτων με σταχτοδοχεία κάτω από τα φωτιστικά και σε άλλες θέσεις και επαναχρήση, κατόπιν βαφής, των υφιστάμενων κουνιστών πολυθρόνων με το ξύλινο κάθισμα και πλάτη και τον μεταλλικό σκελετό.

 

Η απαγωγή των ομβρίων θα γίνεται με τις ρήσεις που δημιουργούνται προς τις υπάρχουσες σχάρες.

 

Μία τρίτη είσοδος, νοτιοδυτικά, εξυπηρετεί τους κατοίκους των εκεί κατοικιών καθώς και την κυκλοφορία των συνεργείων του δήμου για τη συντήρηση του χώρου.