ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΤΕ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΛΥΠΤΩΝ. ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληρ. :κ. Νανά Χούντα                                                Αθήνα ,   10.01.2013

Τηλ.: 210 3300 016, εσωτ.103                                                    Αρ. Πρ.48

Αρ. Δ.Τ. 3

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδης,  μετέφερε  3 γλυπτά του συμποσίου « Πρόσφυγες» στο «Περιβολάκι», παρά και ενάντια στην γνωμοδότηση του ΕΕΤΕ που ήταν συνδιοργανωτής στο Συμπόσιο «Πρόσφυγες», παραβιάζοντας το σκοπό για τον οποίο τα παραχώρησαν στο Δήμο Νίκαιας οι καλλιτέχνες.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ απέστειλε προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Χρήστου Στέφανο και προς τον Δήμαρχο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννου Ρέντη κ. Γ. Ιωακειμίδη καθώς και κοινοποίησε στις δημοτικές παρατάξεις διαμαρτυρία, για την μεταφορά μέρους των γλυπτών του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής «Πρόσφυγες» στην Πλ. Δαβάκη.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση του Δήμου Νίκαιας Ρέντη να μεταφέρει ένα μέρος των γλυπτών του Συμποσίου «Πρόσφυγες» που έγινε στη Νίκαια το 2006, στην Πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι), σε χώρο μικρό και ακατάλληλο, σπάζοντας τη και τη συνοχή του Συμποσίου «Πρόσφυγες» . Μάλιστα ενώ, για καιρό δεν έγιναν εργασίες συντήρησης των έργων ούτε υλοποιήθηκε η μελέτη τοποθέτησής τους στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου, εν μιά νυκτί έσπευσε ο Δήμαρχος να τοποθςτήσει  τα 3 γλυπτά στον ακατάλληλο για αυτά χώρο, χωρίς τις κατάλληλες μελέτες ασφάλειας και αισθητικής, αγνοώντας κάθε συζήτηση και προηγούμενη συνεργασία.

Για την Ιστορία αναφέρουμε

 1. Το Καλοκαίρι του 2006 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Νίκαιας ένα πολύ σημαντικό και επιτυχημένο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «Πρόσφυγες» στο οποίο μετά από διαγωνιστική διαδικασία  πήραν μέρος γλύπτες από 20 χώρες, έζησαν πάνω από 40 μέρες στο Δήμο Νίκαιας, εργάσθηκαν στο χώρο έξω από το Κατράκειο Θέατρο και φιλοτέχνησαν σε μάρμαρο και πέτρα γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, με σκοπό να διαμορφωθεί ο χώρος σε πάρκο Γλυπτικής με θέμα «πρόσφυγες», λόγω της συνάφειας του Δήμου Νίκαιας με το θέμα, λόγω της προσφυγικής καταγωγής των κατοίκων της Νίκαιας και με δεδομένο ότι το Κατράκειο Θέατρο είναι ένας σημαντικός Πολιτιστικός χώρος με ιστορία, που στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί χιλιάδες λαού περνούν κάθε καλοκαίρι και θα μπορούν να χαίρονται το πάρκο και τη μόνιμη θεματική έκθεση των γλυπτών.
 2. Στη συνέχεια και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Νίκαιας, έγινε συνεργασία με το ΕΕΤΕ για τη συντήρηση των γλυπτών και τη διαμόρφωση του Πάρκου, έγινε μελέτη για την τοποθέτηση και στερέωση  στο έδαφος και τον φωτισμό των έργων καθώς και σχεδιάσθηκε για κάθε έργο το βάθρο που είναι απαραίτητο να γίνει.
 3. Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου από τον Ιανουάριο του 2011, και ενώ ακόμα το όλο θέμα ήταν σε εξέλιξη, μετά από σχετικό έγγραφο του Δημάρχου Νίκαιας Ρέντη  κ. Ιωακειμίδη, η εφορία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ μελέτησε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα γλυπτά στο «Περιβολάκι» και με έγγραφο του ΕΕΤΕ  γνωστοποιήσαμε στο Δήμο τη θέση μας ότι ο υποδεικνυόμενος χώρος είναι ακατάλληλος για μια τέτοια μεταφορά. (σχετικό έγγραφο του ΕΕΤΕ προς το Δήμο Νίκαιας αρ. πρωτοκ. 584 /29-3- 2012).
 4. Το Δημοτικό σας Συμβούλιο στη 16η συνεδρίασή του (19-11-2012) αποφάσισε ότι :

«Εγκρίνει την μεταφορά δέκα γλυπτών από το χώρο του Κατράκειου Θεάτρου και την τοποθέτησή τους στην Πλατεία Δαβάκη (περιβολάκι) ένθεν και ένθεν των δύο μεγάλων τμημάτων της πλατείας».

 1. 5. Για το θέμα αυτό σας στείλαμε επιστολή (30-11-2012, αρ. Πρ. 2049). 

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ και η Εφορία Γλυπτικής ως αρμόδιο όργανο επισημάναμε πως τα γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν, παραχωρήθηκαν ως ενιαίο σύνολο και θέμα από τους καλλιτέχνες μέσω του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών, προκειμένου να γίνει το Πάρκο Γλυπτικής με θέμα «Πρόσφυγες».

 1. Ο Δήμος μέσα στις Γιορτές και χωρίς καμία ειδοποίηση ή περαιτέρω επικοινωνία «έσπασε» το θεματικό Συμπόσιο και τοποθέτησε 3 γλυπτά στο Περιβολάκι: (πρόκειται για τα εξής έργα: «Η σπασμένη κολώνα» του Liviu Rusu από τη Ρουμανία, η «Φιλία» του Stefan Constantinov Todorov από τη Βουλγαρία, και το έργο «Χωρίς τίτλο» του Pierre Karam από το Λίβανο).

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ

  • Ο Δήμος δεν νομιμοποιείται να απομονώνει ένα μέρος των γλυπτών και να τα τοποθετεί χωριστά από τα άλλα. Δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, η οποία δεν έλαβε υπ’ όψιν ότι τα γλυπτά έγιναν σε ένα θεματικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε σε  συνεργασία μάλιστα με ένα ανεξάρτητο από το Δήμο φορέα, ΝΠΔΔ, το ΕΕΤΕ.
  • Τα Συμπόσια κατά τα διεθνώς δεδομένα, παραμένουν πάντα ως ενιαίο σύνολο,  που μαρτυρά μια συλλογική αισθητική και  πολιτιστική παρέμβαση .
  • Εάν ο Δήμος Νίκαιας -Ρέντη ενδιαφέρεται να κοσμήσει με γλυπτά την πόλη της Νίκαιας θα πρέπει να προχωρήσει σε Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς  Διαγωνισμούς για κάθε χώρο χωριστά, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
  • Τα έργα Τέχνης  είναι πάντα σε συνομιλία  με το περιβάλλον και για το χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, εν προκειμένω για το χώρο γύρω από το Κατράκειο Θέατρο. Κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις και προϋποθέσεις. Ο χώρος που τοποθετήθηκαν (Πλ. Δαβάκη) είναι ακατάλληλος, δεν έχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας για το κοινό, ούτε έγινε κάποια αισθητική σχετική μελέτη για το θέμα, μελέτη που να λαμβάνει υπ΄οψιν την επιστημονική γνώση των εικαστικών  καλλιτεχνών.

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος ζητά

 1. να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 16η, της 19-11-2012)
 2. να επιστρέψουν τα γλυπτά μαζί με τα υπόλοιπα του Συμποσίου «Πρόσφυγες» και
 3. να δοθεί  μέριμνα για τη συντήρηση και τη φύλαξή τους, καθώς και παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την καλύτερη παρουσίασή τους στο κοινό, στο Κατράκειο Θέατρο,  στο χώρο για τον οποίο έχει γίνει η σχετική μελέτη τοποθέτησης.

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Με τιμή

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑ ΜΕΛΑ                             ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ