ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ «ΕΙΡΗΝΗ»

Το έργο ανάπλασης της παιδικής χαράς «Ειρήνη» επιφάνειας ~4,5 στρ., δικδικήθηκε, σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε με διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ και ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η παιδική χαρά  ενοποιείται με τον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» συμπληρώνοντας ένα σύμπλεγμα δημόσιων δραστηριοτήτων πολιτισμού, αναψυχής και παιχνιδιού επιπέδου πόλης, απέναντι από τα Allou Fun Park, Village, καφετέριες της καταναλωτικής λογικής, δηλαδή δράσεις ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Την ώρα όμως που το έργο είχε ξεκινήσει (είχε γίνει η δημοπράτηση και υπογραφεί η σύμβαση) μαζί με την ανάπλαση της Πλατείας Δαβάκη, των πεζοδρομίων της Π. Ράλλη και της Πλατείας του πρώην κινηματογράφου Βικτώρια (ΕΣΠΑ: Πράσινη Ζωή στη Νίκαια) είδαμε να επιχειρείται από την πρώην Δημοτική Αρχή του Ρέντη και νυν Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, να ιδιωτικοποιηθεί ο πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» με μακροχρόνια, εμπορική μίσθωση 12 ετούς διάρκειας. Είδαμε ο Δήμος να εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα το δικαίωμα των δημοτών για δημόσιο πολιτισμό και αναψυχή με τη συνηθισμένη δικαιολογία: «Δεν υπάρχουν χρήματα». Η Δημοτική Αρχή, που πολλοί αφελείς πίστευαν πως ως συμπαθούσα από την κυβέρνηση θα πάρει κονδύλια, άρχισε μετά την εκλογή της να χαρίζει δικαιώματα που ανήκουν και έχουν κερδηθεί από το λαό, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, όπως είχε υποσχεθεί. 

 

 

Επίσης είδαμε να χαλαρώνουν οι επιβλέψεις. Η ποιότητα εκτέλεσης των τεχνικών έργων σαφώς και δεν είναι η αναμενόμενη (μόνο στην Πλ. Δαβάκη έχουν χαθεί 50 δέντρα, πάνω από 10 κυπαρίσσια!). Ειδικότερα στην παιδική χαρά «Ειρήνη», όπου το έργο εκτελείται με τις επίσημες τιμές και έκπτωση της τάξεως του 7%:

  • Οι ξύλινες παιχνιδοκατασκευές (καράβι, κούνιες, τραμπάλες, εναέριος γύρος και σύνθετο γυμναστήριο για έφηβους και ενήλικες) έχουν πολύ υποδεέστερη ποιότητα από την προβλεπόμενη, ενώ η επιλογή στην ποιότητα υλικών έγινε για να μειωθεί το κόστος συντήρησης που δεν έχει εξασφαλιστεί. Το ερώτημα που υπάρχει είναι πως σκοπεύει ο Δήμος να κάνει τη συντήρηση και επιπλέον που πήγαν τα κέρδη από τη διαφορά των τιμών.
  • Αναφορικά με το σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο στο διάδρομο δεν εκτιμάται πως έχουν τηρηθεί η προδιαγραφές. Εδώ υπάρχει τσιμεντοποιήση με σπρέϊ από χώμα.
  • Ανάλογα, δεν έγιναν οι δύο λοφίσκοι που προβλέπονταν στην είσοδο από την Π. Ράλλη – η παρέμβαση ήταν κηποτεχνική, θα έδινε ενδιαφέρον στο ανάγλυφο, θα είχε θετικές επιπτώσεις από άποψη ηχομόνωσης. Για αντίστοιχους λόγους γίνονται ΑΠΕ και τέτοιος πίνακας δεν έγινε.
  • Τόσο τα νέα πρανή όσο και το νέο παρτέρι με τον βραχόκηπο εντάσσονται στο μελλοντικό γνωστικό παιχνίδι περιπέτειας «Αναγνώρισε τη βλάστηση» που θα σχεδίαζε ο Δήμος. Ταμπελάκια όμως δεν τοποθετήθηκαν στα φυτλα, ενώ εμφανίζονται οι θέσεις με το νούμερο τους στο σχέδιο πρασίνου.
  • Δεν επανατοποθετήθηκαν οι παλιές, σιδερένιες, κουνιστές πολυθρόνες οι οποίες έχουν αξία – είναι απαραίτητο τα παιδιά να παίζουν και με παλιά παιχνίδια. Οι παλιές κούνιες – καθίσματα πληρούσαν 100% τις προδιαγραφές ασφαλείας ΕΝ χωρίς ανάγκη για μετατροπές.
  • 3 νέα παγκάκια είχαν προδιαγραφεί γύρω από τον φοίνικα δεν τοποθετήθηκαν. Στο χώρο αυτό βέβαια έγινε ζημιά. Οι μεγάλοι θάμνοι και ο Αΐλανθος ξηλώθηκαν.
  • Στις ράμπες προβλέπονταν γραμμωτό τσιμέντο και τέτοιο δεν έχει γίνει.
  • Είναι προφανές πως στους χώρους παιχνιδιού δεν υπάρχει πέρασμα για τα καρότσια ΑΜΕΑ.
  • Σχετικά με τον φωτισμό είδαμε βελτίωση στην ένταση, αλλά όχι όση αναμένονταν.
  • Τέλος, δεν έγινε το προβλεπόμενο σκάμμα στον μεγάλο χώρο με το σύνθετο και τις κούνιες με στρώση από αμμοχάλικο  (άμμος 0,2 έως 2 χιλ. και χαλίκι 2 έως 8 χιλ.) πάχους 50 εκ και άνω, χωρίς κλίση, σύμφωνα με τα ΕΝ1177 για την απορρόφηση κρούσης από πτώση (η λύση επιλέχθηκε ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και με φυσικά υλικά και όχι μόνο με καουτσούκ). Είναι όμορφος ο χλοοτάπητας που τοποθετήθηκε αλλά δεν θα αντέξει και πιο σημαντικά δεν πληρεί ως υλικό τις ανάγκες για την προστασία από πτώση από τα δεδομένα ύψη – το χώμα και το γκαζόν είναι σκληρό υλικό και η ασφάλεια των παιδιών είναι το σημαντικότερο τώρα. Το δε κόστος για την επίστρωση με χλοοτάπητα το κάλυψε ο Δήμος μαζί με το σύστημα άρδευσης στην εν λόγω θέση (γιατί;).

 

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως τα έργα είτε με κονδύλια του ΕΣΠΑ, είτε με οποιαδήποτε άλλα κονδύλια και οποιουδήποτε είδους επίβλεψη (Δήμου, ΕΣΠΑ κ.λ.π.) δεν μπορούν να γίνουν σωστά διότι υπηρετούν τη λογική του κέρδους (αυτό διατρέχει όλα τα επίπεδα με υποστελέχωση υπηρεσιών, βιομηχανία υλικών, εργολαβίες κ.λ.π.).

 

Νίκαια - Ρέντης, 7 Ιουνίου 2012