Ένσταση του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη για την εκμίσθωση των Πέτρινων στον Πολυχώρο Μάνος Λοίζος

Η Δημοτική παράταξη υπέβαλλε στην Περιφέρεια Αττικής ένσταση για την εκμίσθωση των "Πέτρινων" με Α.Π. 25046/21892/1-7-2011.

ΠΡΟΣ: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Ταχ. Δ/νση: Κατεχάκη 56, 11525, 6ος όροφος

Τηλέφωνο : 213 2035602-603

Fax: 213 2035700

ΘΕΜΑ: Ένσταση του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη κατά της εγκυρότητας της απόφασης με Α.Π. 159/17-06-2011 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, όπως δημοσιεύθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 24-06-2011

  1 Ιουλίου 2011

Ενιστάμεθα κατά της εγκυρότητας της απόφασης με Α.Π. 159/17-06-2011 της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, κατακύρωσης δημοπρασίας για εκμίσθωση του αναψυκτηρίου (Πέτρινου κτιρίου επιφάνειας 181,15 τ.μ. και υπαίθριου χώρου 550 τ.μ).στον Πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ». Η απόφαση και η όλη διαδικασία που προηγήθηκε θεωρούμε πως στερείται νομιμότητας και ειδικότερα πως είναι καταχρηστική και παράνομη.

Πρώτον, δημοπρατείται ένας δημόσιος χώρος στο Ο.Τ. 341  για τον οποίο δεν προβλέπεται με κανέναν τρόπο εμπορική χρήση και μίσθωση στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νίκαιας και σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Επισυνάπτεται [1] το ΦΕΚ 217/Δ/13-3-1987 του Γ.Π.Σ. και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας.

Δεύτερον, δημοπρατείται ένας δημόσιος χώρος σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) κατά χρήση στο Δήμο Νίκαιας για αόριστο χρόνο με σκοπό την ανέγερση εγκαταστάσεων Πνευματικού Κέντρου, Αθλητικών εγκαταστάσεων, πρασίνου κ.λ.π., δηλαδή για λειτουργίες σχετικές με τον πολιτισμό (Πνευματικό Κέντρο), τον αθλητισμό κ.λ.π.. Επισυνάπτεται [2] η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας για αποδοχή της παραχώρησης, αρ. 370/98, 21η συνεδρίαση της 9.11.1998.

Τρίτον, δημοπρατείται ένας δημόσιος χώρος τον οποίο, όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος είχε δεσμευθεί να αναπλάσει (κτιριακές εγκαταστάσεις, υπαίθριους χώρους κ.λ.π.) και για αυτό το σκοπό προέβη σε συμφωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επισυνάπτονται [3] οι αποφάσεις όλης της πορείας του έργου ανάπλασης «Αξιοποίηση χώρου πρώην Μηχανικής Καλλιέργειας». Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Τέταρτον, δημοπρατείται ένας δημόσιος χώρος  τον οποίο ο Δήμος δεσμεύθηκε για τη δημόσια, πλήρη, απρόσκοπτη και υψηλής στάθμης λειτουργία του με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό. Όλα τα κτήρια και υπαίθριοι χώροι είναι πλήρως λειτουργικοί. Το Δημοτικό Συμβούλιο βασιζόμενο στο άρθρο. 185 Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με την υπ. αρ. 343/2009 απόφαση του, που επισυνάπτεται, παραχώρησε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου τη χρήση των Πέτρινων (του χώρου που εκμισθώνεται) για πολιτιστικά δρώμενα, δηλαδή στην υψηλότερη δυνατή θέση ευθύνης θεμάτων πολιτισμού ώστε κάθε τι που γίνεται να κρίνεται, αλλά και οργανώνεται με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Αυτή η απόφαση δεν έχει ανακληθεί ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πέμπτον, το 2010 ο Δήμος Νίκαιας  (Τεχνική Υπηρεσία) προχώρησε σε δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της παιδικής χαράς «Ειρήνη» που είναι η  μεγαλύτερη παιδική χαρά της πόλης (4,5 στρέμματα) και αποτελεί οργανική συνέχεια του Πολιτιστικού Πολυχώρου έχοντας διασφαλίσει ένα κονδύλι 400.000 ευρώ [Συνημμένο 4]. Η  παιδική χαρά «Ειρήνη» αποτελεί και την μοναδική είσοδο και έξοδο από και προς τον  Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τη λεωφόρο Π. Ράλλη, των στάσεων μέσων μαζικής μεταφοράς που βρίσκονται εκεί. Το έργο είναι σε εξέλιξη και ενδεικτικά αναφέρεται πως για την ένταξη στο ΠΕΠ Αττική 2007 – 2013 εκδόθηκε από το Δήμο βεβαίωση μη παραγωγής εσόδων.

Έκτον, η διενέργεια της δημοπράτησης όπως αναρτήθηκε, ισοδυναμεί με  ιδιωτικοποίηση των πέτρινων κατά παράβαση και εις βάρος όσων ισχύουν για τη διαχείριση από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.  Έχουμε εξετάσει όλους τους όρους, έναν προς έναν. Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή σας στο άρθρο 23 με το οποίο αφήνεται επιπλέον ανοιχτή η δυνατότητα παραχώρησης ολόκληρου του Πολιτιστικού Πολυχωρου «Μάνος Λοΐζος», ενός χώρου περίπου 17 στρ., και μάλιστα με ακόμη ταχύτερες διαδικασίες, με επέκταση της ίδιας μίσθωσης, στον ίδιο ή άλλον μισθωτή, με ή χωρίς αντάλλαγμα. Μεταφέρουμε κατά γράμμα: «Η μίσθωση αφορά μόνο το κτίσμα και τους απαραίτητους για την λειτουργία του χώρους, δηλαδή τους χώρους τοποθέτησης καθισμάτων και τραπεζιών (εντός του καταστήματος και του περιβάλλοντος χώρου). Σε καμία περίπτωση δεν εκτείνεται η μίσθωση στους λοιπούς περιβάλλοντες χώρους, όπως είναι ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, πεζόδρομος ή πεζοδρόμια, οι οποίοι ανήκουν στην εκμετάλλευση του εκμισθωτή Δήμου, ο οποίος θα δύναται να τους παραχωρήσει για χρήση, κατά την κρίση του, μετά ή άνευ ανταλλάγματος στον μισθωτή (ή σε τρίτον)».

Έβδομον, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε δράσεις χωρίς καν εισήγηση και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχουν αντίκτυπο πολύ μεγάλης εμβέλειας, βαρύτητας και ουσίας, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές για μία εμπορική μίσθωση και μάλιστα 12ετούς τουλάχιστον διάρκειας σε κοινόχρηστο – κοινωφελή χώρο. Και, περαιτέρω, προχωρά κυριολεκτικά σε πλειοδοτικό διαγωνισμό,  διαγωνισμό κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε σύμπτυξη των ημερών που ορίζουν τη διάρκεια της δημοπρασίας, αυθαίρετη επιμήκυνση του χρόνου κατάθεσης πιστοποιητικών για περισσότερο από δύο ώρες, ενώ επιπλέον υπήρχαν ελλείψεις σε ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες που ανέλαβε να εκδώσει και εξέδωσε ο Δήμος για λογαριασμό συγκεκριμένων διαγωνιζομένων.  

Με τη σύνταξη όρων εμπορικής μίσθωσης και με τη δημοπράτηση διαγράφονται  οι πολύχρονοι αγώνες του Δήμου Νίκαιας και των δεκάδων μαζικών φορέων και σύσσωμων των κατοίκων της πόλης,  για το εγχείρημα στο χώρο των πολλαπλών στρεμμάτων ο οποίος αποτελεί έναν δημόσιο πολιτιστικό πόλο υπερτοπικής σημασίας που φέρει το όνομα «Πολιτιστικός Πολυχώρος Μάνος Λοΐζος» (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας με αρ. 309/06, 26η συνεδρίαση της 11-9-2006). Έναν χώρο ανοιχτό στο λαό του λεκανοπεδίου μετά από προσπάθειες και επενδύσεις μεγάλου ύψους και κάθε τύπου που έγιναν επί σειρά ετών, όλη την τελευταία εικοσαετία. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και συνοπτικά,

Επειδή: Η κοινωφελής και κοινόχρηστη χρήση του χώρου είναι προσδιορισμένη στο Γ.Π.Σ. και εξειδικευμένη στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας και η εμπορική δεν περιλαμβάνεται,

Επειδή: O Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από την ΚΕΔ για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις με σχετική ανάπλαση,

Επειδή: Οι όροι δημοπράτησης και ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και ως δράσεις και ως περιεχόμενο αντίκεινται στα ισχύοντα για την μη παραγωγή κερδών,

Επειδή: Ο Δήμος Νίκαιας προέβη σε όλες τις αναγκαίες συμφωνίες για επενδύσεις (τόσο ως προς το τεχνικό μέρος όσο και ως προς το πολιτιστικό),

Επειδή: Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν έχουν καταχρηστικό χαρακτήρα και προβλήματα νομιμότητας,  

Επειδή: Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νίκαιας παραχώρησε το 2009 το συγκεκριμένο χώρο στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας ως κατεξοχήν αρμόδιου για την οργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου και η απόφαση αυτή είναι η μόνη που ισχύει, δηλαδή δεν μπορεί να γίνει «έξωση» στις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου και ευρύτερα στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου.

Ζητάμε την ακύρωση του πλειοδοτικού διαγωνισμού ως στερούμενου νομιμότητας και την μη κατακύρωση του αποτελέσματος του.

Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την ένσταση μας. Περιμένουμε τις ενέργειες σας,

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη  και Δημοτικός Σύμβουλος,

 

 Στέλιος Μπενετάτος 

Συνημμένα:

 Διάγραμμα της περιοχής – θέση του Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» 

  1. Απόσπασμα του Γ.Π.Σ. Δήμου Νίκαιας  και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου (οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ζητήματα παρακείμενων ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών, επισυνάπτονται ενδεικτικά αποσπάσματα)
  2. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας με αρ. 370/98, 21η συνεδρίαση της 9-11-1998,  για την αποδοχή από την ΚΕΔ της παραχώρησης Μηχανικής Καλλιέργειας και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
  3. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας με αρ. 370α/98, 21η συνεδρίαση της 9-11-1998 για ένταξη της Μηχανικής Καλλιέργειας σε ανάπλαση με προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ.
  4. 13 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας για την εξέλιξη του έργου ανάπλασης του χώρου και συμπληρωματικές αναθέσεις στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ για την ομαλή εξέλιξη της πρώτης
  5. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας, αρ. 343/2009, 27η συνεδρίαση της 12-11-2009,  για την παραχώρηση των πέτρινων κτιρίων του Πολιτιστικού Πολυχώρου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας.
  6. Δρώμενα ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου και ενδεικτική κατάσταση εκδηλώσεων στο κτήριο το οποίο επιδιώκεται να εκμισθωθεί, με φωτογραφίες και άλλο υλικό.
  7. Σύντομη παρουσίαση της ανάπλασης της παιδικής χαράς «Ειρήνη» δίπλα στον πολυχώρο.
  8. Όροι διακήρυξης για την εκμίσθωση αναψυκηρίου στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (πρόκειται για τα 731,12 τ.μ.).
  9. Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη κατακύρωσης της παραπάνω εκμίσθωσης.