Εγκαινιάστηκε το 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας!

19o-Dimotiko-Sxoleio-NikaiasΤη Δευτέρα στις 14 Σεπτέμβρη έγιναν τα εγκαίνια του 19ου Δημοτικού Σχολείου. Ήταν στόχος, διεκδίκηση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών της περιοχής.

Η προσπάθεια ξεκίνησε ουσιαστικά το 2003 με διοίκηση στο δήμο Νίκαιας τη Δημοκρατική Ενότητα (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ξεπεράστηκαν πολλές δυσκολίες, άλλες ουσιαστικές, άλλες γραφειοκρατικές που αφορούσαν κυρίως την παλαιότερη λειτουργία του κοιμητηρίου στον γειτονικό χώρο.

Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Χωροταξίας Περιβάλλοντος και τελικές αποφάσεις από τον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) και του ΚΣΧΟΠ (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Περιβάλλοντος), μπήκαν νέα εμπόδια από την παράταξη του κ. Λογοθέτη με ενστάσεις και αντιδράσεις.

Τελικά το Μάρτη του 2009 εκδικάστηκε στο  διοικητικό εφετείο Πειραιά, η αγωγή του να μη γίνει το σχολείο.

Ακολούθησε η θετική απόφαση και το Νοέμβρη του 2009 άρχισε η κατεδάφιση των παλιών κτηρίων του χώρου (κυλικείο κα.)

Στο τέλος του 2010 είχε συντελεστεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Ακολούθησε μια δυστοκία από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων και την πολιτεία αλλά και μια ολιγωρία 5 χρόνων από τη νέα διοίκηση του δήμου Νίκαιας – Ρέντη.

Ότι υπήρχε το κτήριο, απέτρεψε μαζί με τις κινητοποιήσεις τη συγχώνευση των δύο σχολείων 9ου και 19ου.

Έχει ένα ιδιαίτερο φορτίο αυτός ο χώρος αφού στο 19ο Δημοτικό Σχολείο έγινε το 1975 η απεργία πείνας από τον Γιάννη Βαγενά για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων από την επίβλεψη των επιθεωρητών.

Σήμερα είναι μια πραγματικότητα. «Το 19ο δημοτικό Σχολείο θα γίνει» είχε δεσμευτεί η Λαϊκή Συσπείρωση.

Μένουν κάποιες εργασίες ολοκλήρωσής του. Κυρίως όμως πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις ώστε ο χώρος του παλιού κοιμητηρίου να γίνει άλσος αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. (Ήδη υπάρχει μια απόφαση της νέας διοίκησης του Δήμου να χρησιμοποιηθούν 3 στρέμματα για χώρο υποδοχής ανακυκλώσιμων προϊόντων και πρέπει αυτή να μείνει στα χαρτιά).

Οι αγώνες δίνουν αποτέλεσμα, δίνουν έργα πνοής για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Συνεχίζουμε….