ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Βασικό ζήτημα για τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου να αποτυπώνονται ποιες και τι ανάγκες καλύπτει αυτό.

Πως στο ίδιο το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτυπώνονται οι ανάγκες του λαού της πόλης και της νεολαίας, πχ για αντιπλημμυρική προστασία, για αντισεισμική θωράκιση, για σχολική στέγη, για αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων προς όφελος του λαού και όχι των μεγάλων επιχειρήσεων, για αξιοποίηση των αθλητικών χώρων από όλες τις ομάδες της πόλης και τη νεολαία.

Ορισμένα βασικά παραδείγματα γιατί και αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ

  • Έχει αναδειχθεί έντονα το ζήτημα της σχολικής στέγης, ειδικά για την Προσχολική Αγωγή, που και στην πόλη μας τα conteiner Νηπιαγωγεία έχουν γίνει καθεστώς. Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει μόνο 1 νέο Νηπιαγωγείο (στην αυλή των 20-25 Δημοτικών στην Α. Νεάπολη, που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος) και μια αίτηση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Τρίτσης για το 5ο Νηπιαγωγείο Ρέντη. Απλά να θυμίσουμε ότι τα τελευταία 3 έτη είναι πάνω από 200 τα υπεράριθμα νήπια και προνήπια της πόλης μας που δε βρίσκουν χώρο στο Νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους.
  • Το Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπει αίτηση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Τρίτσης για αντισεισμική μελέτη για το 9ο Δημοτικό Νίκαιας. Αλήθεια όλα τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης έχουν αντισεισμική θωράκιση ή πάλι ο αντιδήμαρχος Παιδείας θα καλέσει τους Διευθυντές των σχολείων να κάνουν μόνοι τους – «ως άλλοι μηχανικοί» - οπτικό έλεγχο για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων.
  • Στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπεται έργο για WC και ράμπες ΑμΕΑ στα σχολεία της πόλης αλλά και για αναβάθμιση των αύλειων χώρων. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται κατά 252.000 από το Υπ. Εσωτερικών και κατά 304.000 από το Δήμο. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει ότι βασικά έργα για την αναβάθμιση των σχολείων έχουν «κόφτη» στη χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση και δεν έχουν καθολικότητα.      

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Δεν σχολιάζουμε καθόλου τα 1000 ευρώ που προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα για συντήρηση αγωγών όμβριων υδάτων. Κρατάμε όμως τη δήλωση του Δημάρχου ότι «όταν ήρθα στη Νίκαια, βρήκα ειδικό συνεργείο για καθαρισμό φρεατίων από την προηγούμενη Διοίκηση για να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε προβλήματα».

Εδώ και 3 θητείες η Λαϊκή Συσπείρωση θέτει την ανάγκη για διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη σε σημεία που παραλύουν με την πρώτη βροχή σε Νίκαια και Ρέντη. Τόσα χρόνια ο Δήμαρχος έλεγε ότι δεν χωράει άλλο νερό ο Κηφισός, και δεν φταίει η έλλειψη έργων αλλά η «κλιματική αλλαγή». Τώρα που η Περιφέρεια θα κάνει έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση σε δυο σημεία του άξονα Π. Ράλλη-Γρ. Λαμπράκη, ο Δήμαρχος πανηγυρίζει ότι διεκδικεί έργα. Επιμένουμε ότι η πόλη και ειδικά σε σημεία του Ρέντη χρειάζεται ενίσχυση της αντιπλημμυρικής της προστασίας. Ούτε στην παιδική χαρά δεν μπορούν να μπουν οι κάτοικοι στην πρώην ΒΙΑΜΥΛ και στο θέατρο Μ. Θεοδωράκης από τα λιμνάζοντα νερά ακόμα και μέρες μετά από κάθε βροχή.

Κατά τα άλλα θα αιτηθούμε χρηματοδότηση για Smart City από το Πρόγραμμα Τρίτσης, αλλά δε μας νοιάζει αν σε κάθε βροχή γινόμαστε «πλωτή city».

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κανείς δε διαφωνεί με την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων της πόλης μας, αλλά είναι τελικά όλα τα γήπεδα προσβάσιμα από όλες τις ομάδες της πόλης και τη νεολαία ή πρυτανεύει σιγά σιγά το μοντέλο «μια ομάδα – ένα γήπεδο και η συντήρηση δική σου» όπως τόσα χρόνια γίνεται με το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Μ. Μερκούρη στο Ρέντη.

Για παράδειγμα στον ΠΛΑΤΩΝΑ θα δαπανηθούν 1,5 εκ από επιδοτούμενα προγράμματα και 450 χιλιάδες από το Δήμο, αλλά στην παραλαβή του παρκέ «ξεχάστηκε» να γίνει διαγράμμιση για βόλεϊ και χάντμπολ. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να βάλει 450 χιλιάδες για τον Πλάτωνα, αλλά δεν έχει και ζητά 20χιλ από τη ΓΓΑ για αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων του Ρέντη.

Χρειάζεται να συνεχιστεί η αναβάθμιση όλων των αθλητικών χώρων της πόλης με διεκδίκηση κονδυλίων από τη ΓΓΑ και οι χώροι αυτοί να είναι προσβάσιμοι από όλες τις ομάδες της πόλης, αλλά και από τους κατοίκους μέσα από προγράμματα μαζικού αθλητισμού του Δήμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Δεν αρκεί μόνο η κατασκευή νέας πλατείας σε οικόπεδο του Δήμου απέναντι από το 3ο Γυμνάσιο Ρέντη, αλλά χρειάζεται να αναβαθμιστούν και να είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι για το λαό ελεύθεροι χώροι που ρημάζουν στην πόλη, όπως το πάρκο της Αγ. Άννας ή το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που χρόνια παραμένουν κλειστά. Αναβάθμιση ελεύθερων χώρων με διεκδίκηση κονδυλίων για πυροπροστασία σε Αγ. Φίλλιππα και Βώκο. Έργα που δεν αποτυπώνονται ουσιαστικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου.

Σήμερα χρειάζεται να ιεραρχηθούν έργα που καλύπτουν τις ανάγκες τη πόλης και εκεί να κατευθυνθούν τα κονδύλια των προγραμμάτων και όχι σε έργα βιτρίνας και συλλογής ψήφων, πού πολλά από αυτά «ως δια μαγείας» θα είναι ώριμα να ξεκινήσουν τη χρονιά των εκλογών.