ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ για το 2020

lslogoΣτο Δημοτικό Συμβούλιο 26.09.2019 η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε τα νέα δημοτικά τέλη για το 2020.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε ως κατάκτηση ότι δεν τα αυξάνει και παραμένουν τα ήδη εδώ και δύο χρόνια αυξημένα δημοτικά τέλη στις κατοικίες σε Νίκαια και Ρέντη που τότε είχαν ονομαστεί «εξίσωσή τελών» γιατί «δεν μπορούν να πληρώνουν με διαφορετικούς συντελεστές οι κάτοικοι Νίκαιας και Ρέντη αφού η πόλη είναι πλέον μια». Και για το 2020 η κατοικία σε Νίκαια και Ρέντη θα φορολογείται με 1,52€/τ.μ.

Αναντίστοιχα όμως θα πληρώνουν τα καταστήματα σε Νίκαια και Ρέντη ακολουθώντας την πάγια πολιτική τακτική της Δημοτικής Αρχής να φορολογεί τους πολλούς και μικρούς καταστηματάρχες και να ρίχνει στα μαλακά τις μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπωλιακούς ομίλους.

  • στη Νίκαια το κατάστημα θα φορολογείται με 3,51€/τ.μ. ενώ στο Ρέντη με 4,83€/τ.μ..
  • στο Ρέντη καταστήματα κάτω των 50 τ.μ. θα φορολογούνται με 4,34€/τ.μ. ενώ στη Νίκαια πληρώνουν όλα τα καταστήματα με ενιαίο τέλος ανεξάρτητα τ.μ.
  • στη Νίκαια Super Market, ΔΕΚΟ και Πολυκαταστήματα φορολογούνται με 6,90€/τ.μ. ενώ στο Ρέντη με 4,83€/τ.μ.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τα εξής ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο:

  • γιατί δεν διαμορφώνεται ενιαίο τέλος για τα καταστήματα σε Νίκαια και Ρέντη;
  • γιατί στα καταστήματα της Νίκαιας δεν ισχύει ο διαχωρισμός φορολογίας σε όσα είναι κάτω των 50 τ.μ.
  • μονοπωλιακοί όμιλοι, πολυκαταστήματα, ΔΕΚΟ και Super Market που στεγάζονται σε Νίκαια και Ρέντη (πχ Σκλαβενίτης, Jumbo, κ.α) γιατί φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα (6,90€/τ.μ. στη Νίκαια – 4,83€/τ.μ.στο Ρέντη) ενώ στο Ρέντη όσα καταστήματα είναι άνω των 6000 τμ. (πχ Jumbo, Allou, Village, Leroy Merlin, κ.α.) φορολογούνται με 2,89€/τ.μ.

Σήμερα φορολογούνται:

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ενώ η Νίκαια έχει διπλάσια τ.μ. από το Ρέντη, από το Ρέντη να προέρχονται περισσότερα έσοδα γιατί εκεί συγκεντρώνεται περισσότερη μεγάλη εμπορική χρήση.

Με βάση τα τ.μ. που φορολογούνται και το διαχωρισμό της μικρής και της μεγάλης εμπορικής χρήσης (πχ μικρά καταστήματα και πολυκαταστήματα ή μονοπωλιακοί όμιλοι) αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος το 2018 εισέπραξε 2 εκ € περισσότερα από ότι προϋπολόγιζε και για το 2019 εκτιμά ότι θα εισπράξει 200.000€ περισσότερα από ότι προϋπολόγισε, η Λαϊκή Συσπείρωση σήμερα θεωρεί ότι είναι ώριμο το αίτημα για μείωση του συντελεστή των δημοτικών τελών σε κατοικία και μικρά καταστήματα.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι:

  • Μείωση 20% στην κατοικία με συντελεστή 1,20€/τμ
  • Ενιαίο συντελεστή με 3€/τ.μ. στα καταστήματα σε Νίκαια και Ρέντη που σημαίνει μείωση στα καταστήματα της Νίκαιας 15% και μείωση στα καταστήματα του Ρέντη 38%
  • Όλες οι μεγάλες εμπορικές επιφάνειες με ενιαίο τέλος που να μην είναι λιγότερο από τα 6,90€/τ.μ.
  • Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλους τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης
  • Μείωση σε κατηγόριες πολιτών όπως ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, με ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και όχι στην αρχική πρόταση που έκανε η Δημοτική Αρχή για μείωση σε πολύτεκνους 50% με οικογενειακό εισόδημα 12.000€ το χρόνο που μετά το μετέτρεψε σε 16.000€ που απευθύνεται σε πολύ λίγους και κυρίως σε όσους ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.