Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…

Εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι…

Ο λόγος για το δήμαρχο, κύριο Ιωακειμίδη, φυσικά.  Και η αφορμή το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου στο Θεατράκι Μίκης Θεοδωράκης στο Ρέντη.  Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν λίγους μήνες ζητήθηκε από μαθητές του τμήματος παραδοσιακών χορών του Ρέντη να καταβάλουν χρήματα για να έχουν ζωντανή ορχήστρα στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Στην εύλογη ερώτηση των μαθητών προς τους δασκάλους,  γιατί δεν καταβάλει αυτά τα χρήματα ο δήμος, οι δάσκαλοι απάντησαν ότι το ζήτησαν, αλλά η απάντηση των υπευθύνων ήταν κατηγορηματικά αρνητική (η γνωστή επωδός: δεν υπάρχει σάλιο στο δήμο κτλ.). 

Κάτω από τις εύλογες αντιδράσεις πολλών ζητήθηκε σε κάθε τμήμα να γίνει ψηφοφορία, για το ποιοι συμφωνούν και ποιοι όχι να επωμιστούν το οικονομικό βάρος μιας ζωντανής ορχήστρας.  Εκεί, όπως είναι φυσικό διχάστηκαν οι μαθητές. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι όταν ζητήθηκε η διασφάλιση από κάποιους μαθητές ότι τουλάχιστον θα ειπωθεί στο φεστιβάλ ποιος πλήρωσε την ορχήστρα, ώστε να μην προβάλλεται ο δήμαρχος με ξένα κόλλυβα, υπήρχε κατηγορηματική άρνηση από κάποιους δασκάλους με φθηνές δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορούμε να το πούμε, γιατί δε θα μας δώσει απόδειξη η ορχήστρα, για να μας έρθει πιο φθηνά, οπότε..» (αν δεν καταλάβατε το επιχείρημα, μην αισθάνεστε άσχημα, γιατί ούτε και οι ίδιοι οι μαθητές το κατάλαβαν). Τελικά, στα περισσότερα τμήματα υπερίσχυσε το «ναι»,  με αποτέλεσμα κάθε μαθητής να πρέπει να καταβάλει σε κάθε μάθημα από ένα ευρώ. Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, υπήρχαν πολλοί μαθητές που είτε γιατί δεν ήθελαν είτε γιατί αδυνατούσαν ,δε συνέβαλαν στον κοινό σκοπό (!) και το πράγμα δεν προχωρούσε. Αφήστε και τα αρνητικά σχόλια!

Έτσι, κάποια στιγμή έκανε την ανάγκη φιλοτιμία ο δήμαρχος και αποφάσισε να πληρώσει ο δήμος τα χρήματα για την ορχήστρα, επιστρέφοντας τα χρήματα σε όσους μαθητές τα είχαν καταβάλλει. Και θα έλεγε κάποιος «τέλος καλό, όλα καλά». Έλα, όμως, που το πράγμα δεν τελείωσε εδώ. Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ πήρε ο κύριος Ιωακειμίδης το μικρόφωνο και είπε σε γονείς, παιδιά και θεατές ότι μετά από 7 χρόνια έχουμε ξανά ορχήστρα στο φεστιβάλ, γιατί ο δήμος με εκείνους στο τιμόνι άρχισε να ορθοποδεί και να φαίνεται φως στο τούνελ!

Αν καταλάβατε καλά, ήρθε η ανάπτυξη  στην πόλη μας!  Σπεύσετε να την προϋπαντήσετε!!!

Ερώτηση 1η: Το οικονομικό θαύμα συντελέστηκε μέσα σε 5 μήνες; Γιατί πριν από αυτό ζητούσαν από τον κόσμο χρήματα, με τη δικαιολογία ότι το ταμείο είναι μείον. Πότε  έλεγαν ψέματα, άραγε; Τότε ή τώρα;

Ερώτηση 2η: Αφού έχει ορθοποδήσει ο δήμος, θα μειώσει ο κύριος Ιωακειμίδης  και τα δημοτικά τέλη που αύξησε πέρυσι; Αφού λεφτά υπάρχουν! Τι, όχι!