Από το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας - Ρέντη, 28 Ιούνη 2016

THE GOVERNORS (ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ)

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Την ίδια μέρα που συζητιόταν ο κανονισμός για το Νομικό Πρόσωπο που περιλαμβάνει τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκαν τον σταθμό της οδού Κύπρου. Διαπίστωσαν ότι σε χώρους –αίθουσες που παλαιότερα φιλοξενούσαν έως 25 παιδιά, τώρα ήσαν 35 ή 38 παιδιά! και οι παιδαγωγοί τροφοί ήσαν μόνο  2! Στον κανονισμό αναφέρει ανά 25 παιδιά 2 παιδαγωγοί.

Ενοχλούσαν πάντα την διοίκηση αυτές οι επισκέψεις από συμβούλους  για συζήτηση με τους εργαζόμενους και άμεση γνώση των προβλημάτων. Αποκάλυπταν κάθε φορά την πραγματικότητα. Είχε να κάνει με το στοίβαγμα των νηπίων την λειψή διατροφή τους, την υπεραπασχόληση των εργαζομένων  με ότι αυτό  συνεπάγεται.

Γι αυτό και έβαλαν άρθρο στον νέο κανονισμό ότι απαγορεύονται οι επισκέψεις φυσικών προσώπων. Στηλίτευσαν αυτό ειδικά το άρθρο  όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Στον κανονισμό εδραιώνεται ακόμη η λογική της διοίκησης για οικονομική συμμετοχή των γονιών. Η ανταποδοτικότητα, για ότι κάνεις να πληρώνεις αλλά και ο εθελοντισμός, η συμμετοχή ΜΚΟ και χορηγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κανονισμό όταν πρωτοπαρουσιάστηκε προέβλεπε τα παιδιά που κοιμούνται στο παιδικό σταθμό να πληρώνουν κάτι παραπάνω! Φυσικά αυτό αναγκάστηκαν να το αποσύρουν.

Η Λ.Σ. καταψήφισε τον κανονισμό. Τον καταψήφισαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις.

Απευθυνόμαστε στους γονείς και τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις απαιτήσεις τους για την καλύτερη και ασφαλή  διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Να μην συμβιβαστούν με την κρίση. Να διεκδικήσουν την ζωή τους.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Στη συζήτηση για τον κανονισμό πήρε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Ρέντη. Κατάγγειλε πως δεν είχε καμία ενημέρωση ότι πρόκειται να συζητηθεί. Θεώρησε απαράδεκτο το άρθρο του κανονισμού που εμποδίζει το σωματείο να επικοινωνήσει με τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα έθεσε θέματα για την ανταποδοτικότητα και άλλες αρνητικές διατάξεις του κανονισμού. Και φυσικά θεώρησε αναγκαίο οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους.

Ο ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ

Μετά ζήτησε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νίκαιας. Μίλησε για οτιδήποτε άλλο εκτός του κανονισμού. Λειτουργώντας σαν αβανταδόρος της διοίκησης αναφέρθηκε στην περίοδο που διοίκηση στο Δήμο της Νίκαιας ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση». Είπε ότι η διοίκηση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έκανε προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς. Ουδέν ψευδέστερον αυτού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προχώρησε σε 4 τουλάχιστον διαδικασίες προσλήψεων με διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Διασφάλισε σταθερό και μόνιμο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τη σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Όπου η αναλογία τροφών και παιδιών η διατροφή και όλα ήταν όπως έπρεπε. Μάλιστα οι όποιες προσλήψεις γίνονται ή μπορούν να γίνονται σήμερα είναι από αυτούς τους διαγωνισμούς.

Ακόμη μίλησε ο πρόεδρος για νοικιαζόμενους εργαζόμενους θέλοντας να ρίξει λάσπη στη Λαϊκή Συσπείρωση. Αναφερόταν στους εργαζόμενους, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2002 προτού αναλάβει τη διοίκηση η Λαϊκή Συσπείρωση. Από μια διοίκηση της οποίας πάλι ο ίδιος υπήρξε αβανταδόρος. Σήμερα βέβαια, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νίκαιας, είναι και πρόεδρος πανελλαδικά των εργαζομένων στους ΟΤΑ…

Όταν ανέλαβε η Λαϊκή Συσπείρωση παρά τις σοβαρές παρατηρήσεις που είχε για την επάρκεια και τη σωστή διαχείριση αυτού του προγράμματος, το συνέχισε και για να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη, να τους εξυπηρετήσει αλλά και για τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν τυπικές προσλήψεις μέσω της δημοτικής επιχείρησης κοινωφελούς δράσης της Αγίας Βαρβάρας. Τη συμφωνία είχε συνάψει η διοίκηση με δήμαρχο τον κ. Τράπαλη. Τότε βέβαια ο πρόεδρος έκανε την πάπια –όπως λέει ο λαός. Η λογική του βέβαια είναι: πες, πες κάτι θα μείνει!

Αυτό που σίγουρα έμεινε για τους εργαζόμενους και το δήμο Νίκαιας είναι οι μονιμοποιήσεις πάνω από 300 εργαζομένων το 2009 με διοίκηση τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Θα επανέλθουμε όμως και για τους κυβερνήτες και για τους αβανταδόρους τους.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Το αίτημα τους για την ανανέωση των συμβάσεων τους που έληξαν αλλά και για την μονιμοποίησή τους (πολλές απασχολούνται 14 και 15 χρόνια στα σχολεία μας) έφεραν οι 55 καθαρίστριες που δεν έχουν μόνιμη εργασία. Η πρόεδρος του συλλόγου καθαριστριών Μαργαρίτα Ρεϊση, αφού παρουσίασε τα προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σχολικές καθαρίστριες θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή πρέπει να βρουν οι ίδιες και να πληρώσουν αυτόν που θα τις αντικαταστήσει. Η ελεύθερη οικονομία στο απόγειο της δόξας της!!!

Παρόλα αυτά είναι 2 μήνες απλήρωτες!!! (διαβάστε εδώ την ανακοίνωση τους)

Αφού το Υπουργείο της 2ης φορά αριστερά των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθυστερεί να πληρώσει η πρόεδρος ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Τα σχολεία του δήμου Νίκαιας άλλωστε καθαρίζουν. Στις σχολικές επιτροπές ανήκουν. Ο δήμος μπορεί και πρέπει να πληρώσει τους μισθούς τους. Αυτό άλλωστε κάνουν και άλλοι δήμοι. Τότε λοιπόν ο εκπρόσωπος της διοίκησης και υπεύθυνος της σχολικής επιτροπής κ.Λαγουμιτζής (ο δήμαρχος απουσίαζε από τη συζήτηση αυτού του θέματος) εξανέστη λέγοντας «θέλετε να παρανομήσουμε», «δεν μπορούμε να κάνουμε παρατυπίες» και άλλα τέτοια. Μέχρι πριν λίγο οι διοικούντες έκαναν ανέξοδα στη συζήτηση τους φιλολαϊκούς και φιλεργατικούς.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν ότι η δημοτική αρχή μπορεί να πληρώσει και από τις σχολικές επιτροπές, αλλά αν χρειαστεί και από το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε για παράδειγμα στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ. Και αν χρειαστεί για να πληρώσει μισθούς να παρατυπήσει. Δηλαδή το να είναι απλήρωτες οι εργαζόμενες καθαρίστριες ενώ υπάρχουν τα κονδύλια δεν είναι παρατυπία;

Αξίζει να πούμε ότι το κόστος μαζί με την ασφάλιση του μισθού για κάθε καθαρίστρια είναι γύρω στα 500 ευρώ. Ενώ το καθαρό μηνιάτικο είναι – δεν είναι 340 ευρώ.