Όταν η «κοινωνική αλληλεγγύη» σου μαθαίνει να πειθαρχείς στην αντιλαϊκή πολιτική

humansqueeze

Σε συνθήκες που η εργατική λαϊκή οικογένεια πλήττεται από παντού κάτω από την μέγγενη συνεχών αντιλαϊκών μέτρων για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, βλέποντας μισθούς και κατακτήσεις (κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία και πρόνοια) να συρρικνώνονται διαρκώς, έρχεται «ως μάγος» η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας –Ρέντη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και λίγο από ΝΔ) και βαφτίζει το «ψάρι κρέας».

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας – Ρέντη διαφημίζει ότι έκανε δωρεά ύψους 40.000€ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αγ. Παντελεήμων (Κρατικό Νίκαιας) σε φάρμακα και αναλώσιμα είδη για να μπορεί να λειτουργήσει. Τα είδη αυτά μαζεύτηκαν από δημότες για το «κοινωνικό ιατρείο» του Δήμου μέσα από συναυλίες του Δήμου (όπως και αυτή του Πλούταρχου που δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να ψηφίσει Χρυσή Αυγή αρκεί να λύσει προβλήματα).

moneyneedlesΕρώτημα 1: Πως γίνεται ένα δημόσιο Νοσοκομείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί με φάρμακα και αναλώσιμα στην υγεία του λαού; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ήδη έχει εξαντληθεί από το Σεπτέμβρη το ποσό που δικαιούται το Νοσοκομείο για να καλύψει το σύνολο των λειτουργικών του εξόδων (ήδη έχει καταθέσει το ΚΚΕ σχετική ερώτηση στη Βουλή) ως απόρροια της συνεχόμενης μείωσης των χρημάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Υγεία. Άρα οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να μάθουν να αρρωσταίνουν μόνο τους πρώτους 9 μήνες κάθε έτους γιατί μετά μόνο από δωρεές και χορηγίες θα λειτουργεί το Κρατικό της Νίκαιας.

Ερώτημα 2: Γιατί οι Δήμοι πρέπει να έχουν Κοινωνικά και δημοτικά ιατρεία; Γιατί έρχονται να καλύψουν τα κενά της δημόσιας υγείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μη ενιαία δημόσια και δωρεάν υγεία. Ήδη υπάρχουν Δήμοι αν την Ελλάδα που έχουν μικρός κόστος στα δημοτικά ιατρεία στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Ερώτημα 3: Η «κοινωνική αλληλεγγύη» πως αξιοποιείται; Η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να έχει περιεχόμενο και προσανατολισμό. Σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης που ο λαός «ματώνει» είναι σημαντικό κανείς να μην είναι μόνος του στην κρίση, κανένα παιδί να μην μένει νηστικό και χωρίς περίθαλψη, κανένας άνεργος να μην μένει χωρίς φαΐ – φάρμακα – ρεύμα. Είναι χρέος των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών να στηρίζουν και υλικά τους εργαζόμενους και τους άνεργους που πλήττονται από την κρίση. Θετικό παράδειγμα οι δεκάδες παραστάσεις των Λαϊκών Επιτροπών και των Επιτροπών Ανέργων της Νίκαιας-Ρέντη στο Κρατικό Νοσοκομείο για να μην πληρώνουν οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι για νοσηλεία. Αλληλεγγύη σημαίνει «δίνω το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί και να παλέψει». Κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι ούτε ψηφοθηρία, ούτε φωτογραφικά πλάνα και από την άλλη να στηρίζω την πολιτική που έχει γκρεμίσει την δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια. Κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι να αποδέχομαι την θλιβερή πραγματικότητα στην υγεία και να κινούμαι μέσα στα όρια του εφικτού.