Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμόυς

Δραματική αναμονή για δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

paidikoi stathmoi espaΣύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, πάνω από 35.000 παιδιά αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς. Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα την Κυριακή 25 Αυγούστου

Στη δημοσιότητα έδωσε, προχτές το βράδυ, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τα αποτελέσματα σχετικά με τις αιτήσεις των γονιών στο πρόγραμμα για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που υλοποιεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Με βάση τους προσωρινούς πίνακες των δυνητικά ωφελούμενων μητέρων καθώς και των περιπτώσεων που απορρίπτονται, οι αιτήσεις των γονιών καταγράφονται για μια ακόμη χρονιά αυξημένες. Συγκεκριμένα, οι φετινές αιτήσεις άγγιξαν τις 100.000, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που χαρακτηρίστηκαν εκπρόθεσμες, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος, που ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, επαρκεί για να καλύψει μόνο 60.000 παιδιά. Και να σημειώσουμε ότι φέτος αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ το όριο για να μπορέσει κάποιος να υποβάλει αίτηση, δηλαδή από 30.000 που ήταν το 2012 - 2013, έγινε 40.000 για τη χρονιά 2013 - 2014, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν υπέβαλαν καν αίτηση.

Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 26.945 έχουν ήδη χαρακτηρισθεί απορριπτέες, είτε επειδή ο φάκελος των δικαιολογητικών που κατατέθηκε χαρακτηρίστηκε ελλιπής, είτε επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα για την έγκρισή τους. Αλλά και τα 71.276 παιδιά οι φάκελοι των οποίων θεωρήθηκαν πλήρεις, δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ακόμα και όσον αφορά τους γονείς που θεωρούνται «δυνητικά ωφελούμενοι», υπάρχουν πάνω από 10.000 παιδιά τα οποία τελικά θα αποκλειστούν, αφού οι θέσεις που προβλέπει το πρόγραμμα είναι λιγότερες και φτάνουν τις 60.000.

Τις προηγούμενες μέρες, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κ. Ασκούνης, είχε κάνει λόγο για 91.153 παιδιά τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, όμως, η ελλιπής χρηματοδότηση του προγράμματος δεν επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε αυτό. Ο ίδιος ζήτησε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 225 εκατομμύρια ευρώ, με την αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ώστε να ικανοποιηθούν οι παραπάνω αιτήσεις.

Η υποβολή ενστάσεων από τις μητέρες ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή, ενώ οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα την Κυριακή 25 Αυγούστου.

Εκτός χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών

Ο αποκλεισμός των παιδιών ξεκίνησε ήδη πριν την υποβολή των αιτήσεων, αφού το πρόγραμμα θέτει όρους και προϋποθέσεις που αποτρέπουν χιλιάδες γονείς να καταθέσουν την αίτησή τους. Για παράδειγμα:

-- 4μελείς οικογένειες με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα.

-- Αρκετές αιτήσεις έχουν απορριφθεί επειδή οι γονείς υπέβαλαν το εκκαθαριστικό του 2013 και όχι του 2012, παρά το γεγονός ότι αυτό δίνει μια σχετικά πιο σαφή εικόνα για το συνεχώς μειούμενο εισόδημα της οικογένειας σε σύγκριση με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των περασμένων ετών.

-- Εχουν ακόμα αποκλειστεί οι μητέρες οι οποίες απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες και δεν διαθέτουν δελτίο ανεργίας με ισχύ που να ξεκινά πριν τις 20.6.2013, όπως απαιτεί το πρόγραμμα.

Με μια ματιά στους πίνακες των απορριπτέων αιτήσεων που αφορούν αγροτικές περιοχές, μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως αρκετές προέρχονται από γονείς που δεν προσκόμισαν βεβαίωση καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΟΓΑ. Πρόκειται προφανώς για φτωχούς αγρότες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και εκτός από την ασφάλισή τους χάνουν και τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, οι γονείς βλέπουν κάθε χρόνο να παίζεται το ίδιο επεισόδιο. Πέρσι, 53.000 παιδιά είχαν αρχικά αποκλειστεί με βάση τις κατατεθειμένες αιτήσεις, ενώ μετά από μείωση της ετήσιας δαπάνης για κάθε παιδί, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα άλλα 18.000 βρέφη και νήπια. Η τακτική που ακολούθησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, με τη σύμφωνη γνώμη και των δήμων, οδήγησε σε εκπτώσεις από τις ανάγκες των παιδιών και σε περικοπές που άγγιξαν ακόμα και τη διατροφή τους.

 


Πηγή: Ριζοσπάστης