Διοικητικό Συμβούλιο ΚΕΔΚΕ: Προκλητική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής

Ουσιαστική στήριξη στην κυβερνητική πολιτική, αποτελεί η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να χαρακτηρίσει «θετική και εποικοδομητική εξέλιξη για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι της χώρας, το γεγονός ότι, το υπουργείο Εσωτερικών ''ξανάνοιξε τις πόρτες'' του στην Τοπική Διοίκηση και εγκαινιάστηκε ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο μερών, μετά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνάντησή της με τον υπουργό Χ. Καστανίδη και τον υφυπουργό Π. Κουκουλόπουλο». Στο ΔΣ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το Μεσοπρόθεσμο, η εφαρμογή του και οι επιπτώσεις στους ΟΤΑ καθώς και το ζήτημα της «εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων», σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καλλικράτη.

Σκληρή απάντηση σ' αυτές τις λογικές έδωσε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρ. Τέγος: «Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς - είπε - τις αλχημείες της κυβέρνησης στο ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, όταν στην ουσία έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τους ΟΤΑ». Και πρόσθεσε: «Με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε δήμους και περιφέρειες ύψους 1,355 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2015. Τα παραπάνω ποσά πρέπει να τα προσθέσουμε σε προηγούμενες αυθαίρετες και παράνομες παρακρατήσεις πόρων ύψους 9,5 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ άσχετα αν η ΚΕΔΚΕ με αποφάσεις της (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) συμβιβάστηκαν και αποδέχτηκαν το ποσό αυτό να κατέβει στο 1,711 δισ. ευρώ. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε εξευτελιστικά επίπεδα για τους δήμους θα οδηγήσει στη μείωση των προαναφερόμενων υπηρεσιών και έργων υποδομής, σε επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων που θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά για τις υπηρεσίες αυτές ενώ θα υποστούν και ένα φοροκυνηγητό μέσω των τελών και των προστίμων. Οι δήμοι στην κυριολεξία γίνονται ένας επιπλέον μηχανισμός αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων».

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερχρεωμένων Δήμων, ο Χρ. Τέγος καταδίκασε τις θριαμβολογίες περί, ενδεχόμενης, μη συμμετοχής των ΚΑΠ στο «Ταμείο Εξυγίανσης» λέγοντας: «Ποιοι ΚΑΠ και ποια συμμετοχή; Εδώ στην ουσία δεν υπάρχουν ΚΑΠ. Αυτό είναι το ζήτημα που έπρεπε να μας απασχολεί».

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι οι δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης οδηγούν τους ΟΤΑ σε οικονομική ασφυξία και τους σπρώχνουν ευθέως στην κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών μέσω της αύξησης της τοπικής φορολογίας. Εντούτοις, οι δύο παρατάξεις της πλειοψηφίας περιορίστηκαν να θεωρήσουν ως θετικό γεγονός το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των ΟΤΑ - μέσω ΚΑΠ - στο υπό σύσταση «Ταμείο εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων».

Ριζοσπάστης, 22 Ιούλη 2011