ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Σοβαρή συζήτηση έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση (3/4/2018) του Δ.Σ. Νίκαιας – Ρέντη για το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνεται αυθαίρετα και εστιάστηκε ιδιαίτερα στα περίπτερα που ξεπερνούν κάθε προδιαγραφή.

Επισημάνθηκαν από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας πολλές καταλήψεις ελεύθερων χώρων και οι σοβαρές ευθύνες της διοίκησης.

Τονίστηκαν και περιπτώσεις που σ’ αυτές τις καταλήψεις κόβονται οι οδοί διέλευσης των ΑΜΕΑ αλλά και κάθε διερχόμενου. Μάλιστα αναφέρθηκε και περίπτωση πεζογέφυρας που συνδέει τον Ρέντη με την Εθνική (Κηφισός) όπου μπροστά στη ράμπα που είναι ειδικά φτιαγμένη για ΑΜΕΑ υπάρχει μπροστά ένα κάγκελο, που όχι καροτσάκι δε χωράει αλλά με το ζόρι ένας πεζός.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που «ονομάστηκαν» είναι το περίπτερο στην Π. Ράλλη μπροστά από το παλιό Carfure, στο πλαταιάκι Μπελογιάννη και Παρασκευοπούλου, τεράστια περίπτερα σε πλατείες όπως Χαλκηδόνα , Κουμπάκη κ.α.

Ακόμη και νέα που φτιάχνονται όπως στην Π. Ράλλη κοντά στο Περιβολάκι που ήδη ξεπερνά τα 33τ.μ. χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, δηλαδή υπερδιπλάσιο από το μέγιστο επιτρεπόμενο.

Και η περίπτωση του γηπέδου της Νεάπολης όπου εκτός από την κατάληψη για πρώτη φορά του χώρου –που πριν πολλά χρόνια είχαν απομακρυνθεί οι γιγαντοκατασκευές διαφημιστικών ταμπελών- για να είναι ελεύθερος στους περιπατητές προσδιορίστηκε για την εγκατάσταση περιπτέρου, πολύ μετά την χωροθέτηση των σημείων τα οποία ορίστηκαν –όπως ορίστηκαν- για να δημοπρατηθούν στους ενδιαφερόμενους.

Δηλαδή όποιος το επέλεξε να κάνει την μετεγκατάστασή του, από την περιοχή του Ρέντη συγκεκριμένα, ήταν εκτός όποιου συναγωνισμού.

Ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε για ορισμένες περιπτώσεις να τις εξετάσει χωρίς καμία δέσμευση όμως. Και υποσχέθηκε ότι θα τηρηθούν από δω και πέρα τα προβλεπόμενα για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες.

Εμείς θα επανέλθουμε και πολύ πιο συγκεκριμένα για αρκετές περιπτώσεις.