Οι κάτοικοι της πόλης γράφουν για τα γεγονότα: «Ρεπορτάζ από ένα συμβούλιο όλο… δημοκρατία!»

Μαθήματα …δημοκρατίας παρέδωσαν δυο μέρες μετά την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη  Γ. Ιωακειμίδης, αριστερός (κατά δήλωσή του) και «καλός άνθρωπος» κατά δήλωση του Χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού και η παράταξή του. Με κλειστή την κεντρική πόρτα του δημαρχείου, με όχημα του δήμου να κλείνει την πλευρική είσοδο, με αστυνομία στην πρόσοψη του δημαρχείου (επί της οδού Γρεβενών) και με καμιά εικοσαριά τραμπούκους μπροστά από την αίθουσα συνεδριάσεων (αγανακτισμένοι πολίτες, κατά δήλωσή τους)  που ωρύονταν ότι ήθελαν αύξηση δημοτικών τελών!!! συγκλήθηκε 2:00 το μεσημέρι (!) δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών.

 

Και για να μαθαίνουμε από δημοκρατικές διαδικασίες, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε τη λήψη παρουσιών πριν τις 2:00 το μεσημέρι, γιατί είμαστε και στην Ευρώπη και πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι Εγγλέζοι στα ραντεβού τους. Μην κοιτάτε που στα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια ξεκινούσαν με μισή ώρα καθυστέρηση. Είπαμε, δυο μέρες μετά την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου έπρεπε οι δημοκρατικές διαδικασίες να τηρηθούν κατά γράμμα. Α, ξέχασα να σας πω πως εν τω μεταξύ είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο κτήριο του δημαρχείου, αλλά και στην είσοδο του κτηρίου αρκετοί πολίτες που (αν είναι δυνατόν!) διαφωνούσαν με την αύξηση των δημοτικών τελών. Ήταν φανερό, οι δημοκρατικές διαδικασίες απειλούνταν και ο δημοκράτης δήμαρχος έπρεπε να αναλάβει δράση. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε από μικροφώνου πως η συνεδρίαση θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών (με κλειστές τις πόρτες, καλέ, αλλά μόνο για τους διαφωνούντες).   Τη σκυτάλη υπεράσπισης των δημοκρατικών διαδικασιών  πήραν καμιά εικοσαριά αγανακτισμένοι πολίτες  που νιώθοντας την οργή να πλημμυρίζει τα στήθια τους βροντοφώναξαν ότι ήθελαν αύξηση των δημοτικών τελών! Δεν ξέχασαν να υπογραμμίσουν ότι ήθελαν από το μέτρο να εξαιρεθούν οι μεγάλες εταιρείες με έδρα το Ρέντη (Jumbo, LeroyMerlin, Αllouκτλ). Κι αφού τα έκανα όλα αυτά, στο χρόνο που τους απέμεινε ασχολήθηκαν και με facecontrol(μόνο σε όσους συμβούλους απειλούσαν τη δημοκρατία και δεν ήθελαν να ψηφίσουν το μέτρο), σε προπηλακισμούς, σε σπρωξίματα και χτυπήματα (γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα). Έτσι, είναι ή θα γίνονταν όλα δημοκρατικά ή ….

Στη συνέχεια, και ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες τηρούνταν κατά γράμμα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σηκώθηκαν να φύγουν, γιατί όλα αυτά ήταν λέει παρωδία δημοτικού συμβουλίου (άκουσον – άκουσον !!!) και δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν με τραμπούκους πάνω από τα κεφάλια τους (τραμπούκους χαρακτήρισαν οι αχρείοι τους αγανακτισμένους πολίτες που αυθόρμητα διατράνωσαν την επιθυμία τους να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στα σπίτια της Νίκαιας και του Ρέντη). Ο δε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Μπενετάτος βγαίνοντας έξω απευθύνθηκε στον συγκεντρωμένο κόσμο (εκείνους τους τρελούς που είπαμε πιο πάνω ότι αντιδρούσαν στην αύξηση των δημοτικών τελών). Και τι δεν είπε το στόμα του: ότι τάχα το συμβούλιο ήταν μια παρωδία, ότι ο δήμαρχος είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, ότι χαϊδεύει το μεγάλο κεφάλαιο φορολογώντας το λαό και ότι εφαρμόζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει και η κυβέρνηση.

 Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θλιβερά μόνος ο δημοκράτης δήμαρχος μαζί με τους συμβούλους του έμεινα να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες ψηφίζοντας αύξηση των δημοτικών τελών (όχι μη φοβάστε για τις πολυεθνικές με έδρα των Ρέντη) μόνο για τα σπίτια και τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Οι συγκεντρωμένοι τρελοί έξω από το δημαρχείο έδωσαν υπόσχεση πως ο αγώνας θα συνεχιστεί και πως θα εξακολουθήσουν να παρεμβαίνουν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια. Καθώς κατηφόριζαν ένα τραγούδι παιάνιζε στον αέρα ξεχασμένο νομίζω από την επέτειο της  17η Νοέμβρη:

Το μεσημέρι χτυπάνε στο γραφείο

μετρώ τους χτύπους τον πόνο μετρώ

Δεν ξέρω, θες η κούραση, θες οι παρεμβολές από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι στίχοι σαν να έφταναν στ’ αυτιά μoυ κάπως παραλλαγμένοι, να κάπως έτσι :

Το μεσημέρι χτυπούν στο δημαρχείο

Μετρώ τους χτύπους, την τσίπα μετρώ!

Μόνο ένας στίχος του τραγουδιού  ακουγόταν πολύ καθαρά, μάλλον γιατί το σιγοτραγουδούσαν κι  εκείνοι οι τρελοί που κατηφόριζαν στους δρόμους της Κοκκινιάς

Βαστάω γερά, κρατάω καλά! 

                                                                                                                             Λ.Κ