Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας-Ρέντη

Ενημέρωση για τη συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη 23/6/2011

Στις 23 Ιουνίου το απόγευμα στο κτήριο του Δημαρχείου της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση του ψηφοδελτίου και των φίλων και συντρόφων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη.

Την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής του συνδυασμού, Σ. Μπενετάτος, ο οποίος  αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που περνάει ο λαός και οι δημότες μας από την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και τις λυκοσυμμαχίες της μέσα και έξω από τη χώρα, ενάντια στους εργαζόμενους, το βιοτικό επίπεδο του και τελικά στην ίδια τη ζωή τους.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ο λαός να μην φοβηθεί και να αντιδράσει με κάθε τρόπο ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων με σκοπό να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για το πέρασμα στη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα «αναμόρφωσης του συστήματος» και του διλήμματος «να μην πτωχεύσει η χώρα». Το δημοψήφισμα και η φιλολογία για συνταγματική αναθεώρηση υπηρετούν   ακριβώς αυτό το στόχο, να βάλουν δηλαδή το λαό σε αυτή τη λογική και τα ψευτοδιλήμματα.

Συγκεκριμένα μέσα σε αυτό το περιβάλλον η επίθεση στην πόλη μας, στους δημότες κατοίκους και τους εργαζόμενους, είναι το ίδιο βίαιη και επικίνδυνη και η πάλη σε όλα τα επίπεδα απαιτείται, για να είναι αποτελεσματική, να είναι καλά οργανωμένη και να έχει σαφείς στόχους. Αυτό αποτελεί και απάντηση στο «κίνημα των πλατειών» στο οποίο μετέχουν και απλοί άνθρωποι που ανοργάνωτοι αποτελούν στόχο κηδεμόνεύσης και αποπροσανατολισμού από τα κόμματα της άρχουσας τάξης και των υποστηρικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μεγάλα ΜΜΕ  που την υπηρετούν. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρέπει να έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτικής χροιάς και του ταξικού χαρακτήρα των προβλημάτων του λαού ώστε να ωριμάζει και να αναπτύσσεται η ταξική, ιδεολογική και πολιτική συνείδηση όλων μας.

Επισήμανε τον κίνδυνο να ενταθεί και άλλο η κρατική καταστολή και η χρησιμοποίηση μεθόδων προβακάτσιας για να ενταθεί η τρομοκρατία και να καμφθεί το φρόνιμα του λαού.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα  και στην επικείμενη 48ωρη απεργία, για την οποία οι τοπικές οργανώσεις διοργανώνουν πικετοφορία  τη Δευτέρα το απόγευμα για την ενημέρωση όλης της πόλης. Σημαντική είναι η περιφρούρηση της απεργίας και η μαζική συμμετοχή στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακολούθησε συζήτηση για τα ζητήματα που έθεσε στα γενικά αλλά και τοπικά ζητήματα από την οποία αναδείχθηκε η ανησυχία της παράταξης για την φορομπηχτική πολιτική της καινούργιας Δημοτικής Αρχής ενάντια στους δημότες.

Εκφράστηκε η αγανάκτηση του συνόλου των συμμετεχόντων για τις προσπάθειες να εμπορευματοποιηθεί και ιδιωτικοποιηθεί ο πολυχώρος Μάνος Λοΐζος που με τόσους αγώνες και τις προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης αποτελεί ένα διαμάντι πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τη Νίκαια, όλη τη Β’ Πειραιά και όχι μόνο. Συμφωνήθηκε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά, ενώ ήδη συντάχθηκε η ένσταση προς την Περιφέρεια Αττικής που δείχνει ότι η απόφαση της εμπορευματοποιήσης και ιδιωτικοποίησης δεν νομιμοποιείται.

Αποκαλύπτεται ήδη η αντιδραστική πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής.

Με το πρόσχημα των οικονομικών του Δήμου η νέα Δημοτική Αρχή προχωράει και εδώ με διαδικασίες εξπρές σε φορολογική επιδρομή και ταξικές διακρίσεις εις βάρος των δημοτών που ήδη καλούνται να πληρώσουν όλες τις δραστηριότητες του Δήμου αφού ενδεικτικά:

  • Καταργεί τη δωρεάν πρόσβαση στο πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης και βάζει δίδακτρα, πρακτική η οποία αποδεικνύει και έμπρακτα  τη λογική της εμπορευματοποίησης και ανταποδοτικότητας, λες και οι δημότες δεν έχουν ήδη πληρώσει για αυτές τις δραστηριότητες μέσω της κεντρικής φορολόγησης.
  • Αυξάνει στην ίδια λογική τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να κλείσει 3 παιδικούς σταθμούς. Αυτά, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε φτιάξει 3 ιδιόκτητους παιδικούς σταθμούς, 2 που ολοκληρώνονται στην οδό Τυάνων και 1 στην οδό Επικούρου και ενώ  η ζήτηση για παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς είναι πολλαπλάσια της προσφοράς (χιλιάδες παιδιά είναι αποκλεισμένα). Αντί να δημιουργήσει νέους, κλείνει υπάρχοντες. Ενδεικτικό των ρατσιστικών και ταξικών διακρίσεων που δημιουργεί και εντείνει (και χαϊδεύει και καλλιεργεί ρατσιστικά αντανακλαστικά) είναι: Καταργεί κυριολεκτικά (δεν πρόκειται για σχήμα λόγου) τα θαλάσσια μπάνια για τους εκατοντάδες δημότες της πόλης που έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος.
    • η ποσόστοση 5% για τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις να εγγραφούν σε παιδικό – βρεφικό σταθμό με τους ντόπιους.
    • Ότι οι άνεργες μητέρες καλούνται να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα τροφεία, από τα ακριβότερα, στη λογική  ότι έχουν χρόνο!!
  • Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής ήταν να κοπούν και τα προγράμματα του Αθλητικού Οργανισμού, πρόθεση που δεν υλοποιήθηκε λόγω της μαζικής αντίδρασης που υπήρξε.
  • Ξεριζώνει ιστορικούς μαζικούς φορείς της πόλης, όπως η τοπική ΠΕΑΕΑ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης) και ο πολιτιστικός – εξωραϊστικός σύλλογος «Μέριμνα» από τις έδρες στις οποίες στεγάζονται.
  • Καταργεί τη θεατρική ομάδα του Δήμου.
  • Ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι προβολές του θερινού σινεμά της Νίκαιας, όπως από πέρυσι πάγωσε τη λειτουργία των δημοτικών κινηματογράφων του Αγ. Ι. Ρέντη παρά την απογοήτευση και τις διαμαρτυρίες τόσων δημοτών.
  • Τις όποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο κηποθέατρο και που μέχρι πέρυσι ήταν δωρεάν για τους πολίτες, φέτος καλούμαστε όλοι να τις πληρώνουμε με 10 ευρώ γενική είσοδο.

Εκφράστηκε η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων να αντιπαλέψουν αυτή τη λογική ενημερώνοντας όλους τους δημότες και πρωτοστατώντας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και αγώνες.

 

Νίκαια – Ρέντης 24 Ιουνίου 2011